Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Promocija motociklizma i hrvatskog turizma

Autor: Tomislav Jerak

30.05.2009. 22:00
Promocija motociklizma i hrvatskog turizma

Foto: Tomislav JERAK



U petak se u turističkom naselju Zaton okupilo 1500 bikera kako bi uz prigodan program zaključili petodnevno druženje. Svih pet dana motoristi su iskoristili kako bi razgledali prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti grada Zadra i šire regije. Tako je na programu bio posjet Solani Nin, zatim odlazak u Nacionalni park Plitvička jezera i Cerovačke špilje. U Zadru su posjetili neizastovni muzej Zlato i srebro Zadra, te novootvoreni Muzej antičkog stakla. Osim toga posjetili su i spomenike kulturne baštine, Sv. Donat i katedralu Sv. Stošije.
No, razgledavanje se nije odvijalo samo na kopnu, već i na moru i otocima. Tako su sudionici FIM rally-a posjetili Božavu i Preko kako bi se uvjerili da zadarska regija posjeduje prirodne ljepote i na kopnu i na moru. Gradom je pak prošli tjedan vladalo opće oduševljenje kad bi se ove putnike na duge staze zateklo tijekom defilea. Na tzv. Paradi nacija koja se odvijala gradom u petak ujutro, malo koga je ostavilo ravnodušnim. Kolona od deset kilometara napravila je popriličan kolaps u prometu, no nitko od slučajnih prolaznika ni sudionika u prometu se na to nije obazirao, već su svi s širom otvorenim očima gledali ta predivna stvorenja na dva kotača.
Na ovom 64. po redu FIM rally-u sudjelovala je 31 država, sa 900 bikera i 1500 motora. Sudionici su bili svih uzrasta i generacija, a službeno najstariji i najmlađi su imali 84 i 4 godine.
Nakon bogatog tjednog programa, svih 900 motora našlo se u TN Zaton gdje je održana dodjela brojnih nagrada i priznanja, te druženje uz hranu i piće dok je na pozornici prašio rock n roll band. Bio je to tipičan prizor kad su u pitanju motoristi.Gomila ljudi sa raznim nacionalnim obilježjima, zastavama, majicama, kapama, šalovima, i svi sa istim ciljem i namjerom, a to je druženje i dobra zabava. U stankama banda Blow Up dijelila su se razna priznanja, a zasigurno najzanimljiviji dio je bila svečanost predaje zastave organizatoru sljedećeg 65. FIM rally-a, Fincima.
Nakon podijeljenih nagrada, atmosfera se svela na slušanje glazbe, te ugodno čavrljanja i izmjenjivanje iskustava provedenih na motoru. Coctail bar „Val” odjednom je bio poprište primopredaje zakrpi različitih moto klubova Europe, te mjesto dobre zabave uz hladno pivo. Neke motoriste je pak ovaj tjedan izmorio, pa su se rano uputili na počinak, kako bi skupili snage za nastavak putovanja. Na kraju svega, iako 31 različita nacija i različiti mentaliteti, svima im je bilo zajedničko oduševljenje bogatstvima krajolika zadarske županije.
– Dugo smo kalkulirali i razmišljali koja nam lokacija u Hrvatskoj najviše odgovara za održavanje FIM rally-a. Nakon svih prijedloga, brzo smo se složili da je to upravo Zadar, i naravno Zaton sa svojom predivnom lokacijom. Ponosni smo što je FIM svoju 64. obljetnicu dočekao upravo u Hrvatskoj, što puno znači za promidžbu hrvatskog turizma, ali i promociju motociklizma uopće. Mogu samo reći da je ovo bilo prekrasnih pet dana koje ćemo svi dugo pamtiti. Još bih se od srca htio zahvaliti članovima moto kluba „Beštije”, bez kojih ovu manifestaciju ne bi bilo moguće realizirati, govori Zlatko Matas, direktor FIM rally-a 2009.
FIM (Federation International de Motocyclisme) je međunarodna udruga koja upravlja motociklističkim sportom i turističkim aktivnostima motorista na globalnoj razini. Federacija je osnovana 1904. godine, a sjedište joj je u Ženevi. FIM zastupa interese skoro sto zemalja svijeta koje su uključene u motociklističke aktivnosti. U aktivnostima FIM-e sudjeluju cijele obitelji, od djece koja putuju s roditeljima pa do najstarijih uzrasta. Organizator susreta FIM rally 2009. je Hrvatski motociklistički savez, odnosno njegovo povjerenstvo za turizam. Na ovom susretu se promovirala i karta Hrvatske, koju su zajednički tiskali ADAC i Europska motociklistička unija u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.