Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sraz nogometaša svih briševskih naraštaja

Autor: Nenad Marčina

30.05.2009. 22:00
Sraz nogometaša svih briševskih naraštaja

Foto: Nenad MARČINA



– Vidi se da mnomci imaju smisla, prokomentirao je Ivan Knežević, profesor u mirovini, nekada i sam vrsni nogometaš. Pobjednički pehar najmlađima uručio polički načelnik Davor Lončar najavljujući sudjelovanje na sljedećem turniru. Hoće li dogodine za veterane zaigrati i Vjeko Jurlina?
Briševo ima 500-tinjak stanovnika, od kojih su 49 posto muškarci, a svaki treći Briševac igra nogomet. Kako to izgleda vidjelo se protekle subote na legendarnom igralištu “Lug” gdje je održan međugeneracijski nogometni turnir.
– Vidi se da mnomci imaju smisla, prokomentirao je Ivan Knežević, profesor u mirovini, nekada i sam vrsni nogometaš.
Doista, imalo se što vidjeti.
Agilni šezdesetgodišnjaci
Uz intoniranje državne himne i minutu šutnje za sve Briševljane koji, kako je rekao Ivan Milin, “više nisu na ovom svijetu”, turnir je započeo, kao što je i najavljeno, točno u 15 sati. Za ovu prigodu na dodatno uređenom terenu prvi su snage odmjerili oni najstariji – generacija rođenih do 1962. godine, protiv momčadi sastavljene od nogometaša rođenih od 1963. do 1975. godine.
– Dribling, pa pas u dubinu. Šansa, prokomentirao je reporter Josip Prskalo akciju koju su izveli Srećko Romić (63) i Nedo Jusup (58).
 I ostali: Drago Grubić, Marin, Anđelo i Tino Jurlina, Marijo Botunac… iako za nogomet u poodmaklim godinama, dokazali su kako nisu zaboravili igrati nogomet i da u njima još uvijek ima “špirita”. U više navrata “turbo veterani” svojim su driblizima i preciznim dodavanjima ugrožavali vrata odlično raspoloženog golmana iz mlađe generacije Igora Grabovca.
Ipak, golom Roberta Jusupa pobjeda je (1:0), na kraju pripala mlađima.
– Nedostajao nam je Vjeko Jurlina, prokomentirao je izostanak jednog od najboljih briševskih nogometaša svih vremena Rade Pavlica, izbornik generacije rođenih do ’62.
Bačve uz rub igrališta
Organizatori turnira, Športsko-rekreacijsko društvo Briševo, uz pomoć sponzora pobrinuli su se i za “panatiku”. Uz teren, mnogobrojnim gledateljima i igračima, na dohvat ruke bile su bačve pune ohlađenog pića. Naravno bezalkoholnog, uz poneku biru, za okrepu i gašenje žeđi.
Dan lijep, pravi proljetnji. – Ajmo naši, čulo se iz publike. Povici ohrabrenja, unuci, supruge, mame i briševske nevjeste bodrile su svoje favorite.
U drugom susretu generacija rođenih od ’95. godine pa dalje, predvođena Antom Mitrovićem, inače prvotimcem NK Zadra, visoko je porazila generaciju ’75./’85. rezultatom 6:2.
U finalnoj utakmici opet su bolji bili najmlađi koji su svoje starije prijatelje iz generacije ’63./’73. pobijedili rezultatom 4:1.
 Veliki pehar pobjedničkoj momčadi predvođenoj kapetanom Šimom Jurlinom predao je Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik. I sam vrstan nogometaš načelnik Lončar je obećao kako će dogodine i on zaigrati za briševske veterane.
Treće poluvrijeme
Nakon lijepog druženja i natjecanja na nogometnom terenu treće poluvrijeme se odigralo u novom Društvenom domu. Okupili se mještani, 100-tinjak igrača i gostiju… Svi zajedno uživali su najprije u briševskoj janjetini i domaćem vinu, a poslije uz zvuke gitare i harmonike pivalo se i feštalo dugo u noć. Dogovarali su se i detalji ovogodišnjeg malonogometnog turnira “Briševo 2009.” koji treba početi 20. lipnja.
– Jako smo zadovoljni kako je sve ispalo, poručio je na kraju Drago Romić, jedan od inicijatora i organizatora međugeneracijskog turnira nogometaša Briševa. Doviđenja, vidimo se i dogodine!
 S tim riječima i mi zaključujemo ovu našu reportažu uz čestitke organizatorima i sudionicima. Ovakva druženja su za svaku pohvalu. Družeći se ljudi jedni od drugih uče i zbližavaju se, a Briševljani su pokazali kako se to radi – na veselje svih naraštaja!


 NAJBOLJI IGRAČ, STRIJELAC I GOLMAN


Za najboljeg igrača Turnira proglašen je Marko Grubić, a za najboljeg strijelca Ivan Grabovac, oba članovi kluba Generacije 1985. – 1995. Jednoglasnom odlukom voditelja klubova, za najboljeg golmana proglašen je Igor Grabovac, član kluba Generacije 1963. – 1975.




 GENERACIJA ROĐENIH DO 1962. GODINE


Grgo Ćustić, Svetko Jurlina, Žarko Žilić, Mario Botunac, Mirko Butić, Mladen Ćustić, Nado Grubić, Srećko Romić, Rade Pavlica, Nediljko Rončević, Goran Šestan, Tino Jurlina, Marin Jurlina, Nedjeljko Jusup, Neven Zubčić, Omer Surać, Denis Jusup, Pave Jusup, Predrag Grubić, Anđelo Jurlina, Milan Žilić.
Voditelj: Rade Pavlica


 GENERACIJA OD 1963. DO 1975.


Igor Grabovac, Alen Jusup, Milorad Mišolongin, Dalibor Jurlina, Marin Šestan, Robert Jusup, Konstantin Šestan, Ivica Zdrilić, Dino Žilić, Marijan Mišolongin, Zoran Žilić.
Voditelji: Dejan Butić i Mario Katalinić.


 GENERACIJA OD 1976. DO 1985.


Šime Šestan, Šime Bulić, Albino Viduka, Antonijo Grubić, Kristijan Samardžić, Ante Pavlica, Marijan Butić, Ivan Knežević, Ivan Milin, Frane Pavlica, Dragan Romić, Ante Jurlina, Dražen Surać, Alen Knežević.
Voditelj: Drago Romić.


 GENERACIJA ROĐENIH 1986. I KASNIJE


Nenad Grubić, Marko Grubić, Luka Jurlina, Šime Rončević, Ante Mitrović, Krešimir Grubić, Ante Žilić, Stipe Butić, Hrvoje Batur, Mladen Bulić, Ivan Grabovac, Mario Šestan, Dino Milin, Stipe Jurlina, Bruno Žilić, Stipe Žilić.
Voditelj: Šime Jurlina.