STRIŽE OVCE OBJEMA RUKAMA

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
striza
Ana GRGAS
S MAJKOM MARIJOM - Nedo danonoćno radi i skrbi za roditelje

Lipanj je pred vratima,  a s njim i ljeto. U  iščekivanju cvjetanja  lipa već su svoje prelijepe cvjetove otvorili bijeli  ljiljani (sv. Ante) i brzo, veoma  brzo nestaje osobitosti travanjsko zelene boje. Počeo je  već vapaj za vodom i hladom i  ljudi, i biljaka, i blaga.

Ipak, najteže je ovcama jer  većina ih je još uvijek u zimskom ruhu.

Zato je Nedo Dukić (1966.)  iz Lisičića danas najtraženija  osoba u Bukovici i Ravnim  kotarima.

Naime, Nedo je najbrži i  najkvalitetniji strižač ovaca  ručnim škarama i ne samo to  -  Nedo je osobit jer istovremeno može šišati dvjema rukama, odnosno koristeći dvoje  škara. Pa iako zvanično nije  osvojio titulu niti na jednom  županijskom i državnom natjecanju u striži, a nije osvojio  samo iz jednog razloga - jer se  nije natjecao, ipak je jedinstven.

Nitko još nije demonstrirao  strižu dvama škarama, a pritom posao obavio korektno  bez povređivanja životinje koja čak nije bila niti fiksirana.

Nedo je inače vrlo zanimljiva i hiper dinamična osoba.

Jedini uz roditelje

Četvrto je od petero djece u  obitelji Ivanka i Marije Dukić  i trenutačno je ostao jedini uz  stare roditelje, poglavito majku, civilnog invalida Domovinskog rata. Kako još uvijek  nije zasnovao vlastitu obitelj,  on je alfa i omega na gospodarstvu. Unatoč tome na  njegovu gospodarstvu ništa ne  nedostaje, dapače malo je gospodarstava sa znatno većim  brojem aktivnih članova koji  su toliko svestrani.

Primjerice, Nedo uzgaja pilenke za buduće nesilice, brojlere (tovne piliće), ovce, prasad za tovljenike, obrađuje vrt  s povrćem i njive za proizvodnju lucerke. Interesantno  je da je donedavna dvije godine bio zaposlen u Općinskom sudu  Benkovac, a prije  toga desetak godina u trgovini  i ugostiteljstvu. Ali i tada je  stizao sve na gospodarstvu.

Na pitanje kako sve to stiže  i što ga motivira, Nedo jednostavno odgovara - ljubav i  odmah dodaje.

- Volim sve što radim, a  volim još puno toga što ne  stignem ili, bolje reći, namam  uvjete, kao, primjerice, tuke.  Eto, volio bih imati svoje tuke,  uzgajati ih za prodaju, ali bogme i za jelo, jer jako volim  tučevinu, oćeš na lešo, ražanj  ili ispod peke. Ali, što ću kad  nemam ograđene pašnjake u  kojima bi tuke boravile, a tuke  ne mogu kao pilići u zatvorenom, a da ih tjeram na ispašu. Radije idem za ovcama,  jer tuka je tuka, a janje je  janje, komentira Nedo Dukić.

Što kaže majka Marija i je li  zadovoljna sa sinom koji o  njoj najviše skrbi, jer opće je  poznato da roditelji preferiraju djecu koja nisu s njima,  nego ih tu i tamo  obiđu za blagdane  na par sati.

Striža u  Podgrađu

- Malo ti i Nedo  proboravi u kući, a  ja mu ništa ne mogu  pomagati jer mi je  geler oštetio koljeno, kaže majka Marija pa dodaje:

- Nedo već u četiri  ujutro odlazi s ovcama, u devet se  vraća, nahrani i napoji perad, uzima  pribor i odjeću i  odlazi di ga zovu za  strižu, kada se vrati,  obično oko 17 sati  opet ide s blagom i tek kada ih  isprati svako u svoje misto i  napuni kante i pojilice vodom,  hranilice kod peradi, onda  sjedne sa mnom, pojašnjava  majka Marija.

 Upravo je tako bilo za vrijeme posjeta gospodarstvu,  kada je sjeo s materom na  savršeno obrađenu klupu uz  isto takav stol od izvornog  lisičićkog kamena već je davno prošla deveta ura. Nešto će  pojesti, popiti čašu-dvije vina  koje je također sam proizveo i  oko 23 sata na počinak. Sutra  ga čeka striža u Podgrađu,  kod Marka i Anke Čerine, ali  tek pošto napase ovce. Striža  na 30 stupnjeva Celzijevih i to  Markovih ovaca nije obična  striža. Stado broji cca stotinjak grla, a svaka druga ovca  ima najmanje 50 - 60 kg, ovnovi i do 90 kg. Sretna okolnost za Nedu je da su Čerine, i  Marko i Anka, vješti u striži  pa će svi sudjelovati i Nedo će  stići s ovcama na popodnevnu  ispašu, ali i sve ostale obveze.  Iako Marko posjeduje čak dva  električna šišača ovaca i on i  supruga koriste klasične  ručne škare.

- Nisu naše ovce za električnu strižu, kaže Marko. Vuna naših ovaca je prljava, puna trine, stoklasa, a zna se naći  i oštrijeg pa onda iz mašine  sjevaju varnice. E, da mi  možemo ovce prije striže okupati, ko Slavonci, onda bi bilo  lako šišati električnim  šišačem. Ovako smo sretni da  imaju vode za piti, a mi ćemo  izdržati jedan dan strižući,  zahvaljujući Nedu, inače bi  stara i ja trebali više dana,  kaže Marko. Kako je sve dogovoreno u detalje, a takva  stiža ne smije proći neobilježena, uhvaćen je još jedan  detalj, a to je Markova tehnika striže po kojoj ga već  cijela okolina prepoznaje.  Naime, grla koja on striže prepoznatljiva su po specifičnim  detaljima jer svakom grlu ostavi po jedan dio bičeva, a  muškim grlima uvijek ispod  vrata da izgledaju kako sam  kaže "ko lavovi ili bizoni".

 NAPUTCI O STRIŽI

Striža ovaca je zootehnički zahvat, koji se provodi obično jednom  godišnje na svim odraslim ovcama bez obzira na dob, spol i uzrast.   Mlada janjad, osobito ona namijenjena za klanje ne preporučuje se  šišati. Provodi se poslije janjenja, a prije početka ljeta i visokih  temperatura.  Količina i kakvoća vune ovise o uvjetima smještaja,  hranidbe i njege ovaca.  Poznato je da pothranjene ovce daju manju  količinu vune, lošije kakvoće. Nerijetko uslijed loše hranidbe opada  vuna ovcama. Do opadanja vune dolazi uslijed različitih bolesti, kao  što su šuga i dr. Poželjno je da ovčarnici budu prozračni, suhi,  prostrti suhom steljom te da se redovito čiste kako bi ovce bile  urednije i vuna čistija.

 Prljave ovce bi trebalo prije striže okupati (temperatura vode 15 -  20 stupnjeva C). Najbolje se to provodi u tekućoj vodi (rijeka, potok),  a moguće je u tu svrhu napraviti posebna korita. Poslije kupanja ovce  treba dobro osušiti prije striže.

 Najprije treba šišati jalove ovce i ovnove, dok se strižač ne  prilagodi poslu, a poslije se šišaju dojne ovce. Šugave ovce strižu se  posebno i odvojeno od zdravih ovaca. Ovce treba hvatati za zadnje  noge, a nikako za vunu i kožu. Strižu obavezno provoditi na čistoj  podlozi, drvenoj ili suhoj travi.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno