Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svatko od vas je hram Božji

Autor: Marija Ćurko

30.05.2009. 22:00
Svatko od vas je hram Božji


Na blagdan Duhova u zadarskoj katedrali je 92 mladih primilo sakrament Svete potvrde. Crkva želi biti na vašem putu, ali treba i podršku vaših roditelja, jer od njihovog životnog stajališta, vjere i životne prakse kao vjernika ovisi put ovih mladih, zaključio je mons. Ivan Prenđa


Ukupno 92 mladih primilo je sakrament Svete potvrde tijekom misnog slavlja koje je u katedrali Sv. Stošije u Zadru na svetkovinu Duhova ili Pedesetnicu predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
– Duhovi se smatraju rođendanom Crkve, zapravo njezinim očitovanjem. Crkva je rođena iz boka Kristova, trpećega i uskrsloga, a očitovana dolaskom Duha Svetoga te prodrla u svijet. To je početak poslanja. Zato je duhovska svetkovina temelj misijske dimenzije Crkve. Zato ste vi roditelji pozvani prenositi vjeru svojoj djeci kako bi bili kraljevski i sveti narod kojega Bog šalje da se njegovo ime slavi radi našeg spasenja, kazao je mons. Prenđa te krizmanike potaknuo na ustrajnost u kršćanskom životu i svjedočenju za Krista, kao i na odaziv duhovnim vrednotama koje su tijekom dvogodišnje pripreme za sakrament Svete krizme usvajali, kazao je mons. Prenđa u svojoj propovijedi.
Vi sada ulazite u jedno novo razdoblje svoga života s mnogim pitanjima, rekao je krizmanicima nadbiskup zadarski govoreći zatim o važnosti dara znanja i dara jakosti kako bi mogli rasuđivati dobro od zla te odbacivati one načine života koji se predstavljaju kao primamljivi, kao sreća, naša afirmacija i punina života, a zapravo to nisu.
– Duh Sveti kojega ćete primiti neće više nikada odstupiti od vas, u vašim pitanjima, sumnjama, posrtajima, teškoćama i nedoumicama. On od sada postaje vaš suputnik dajući vam svoje darove. Bog na vas računa i stoga i vi trebate uzvratiti svojom suradnjom. Nebeski Otac želi vaš život ispuniti svojom prisutnošću i blizinom. Opredjeljujte se za dobro izbjegavajući grijeh i zlo, istaknuto je u propovijedi uz poziv na molitvu i osluškivanje Božjeg govora u tišini svoga srca. Po tome ćete, nastavlja predvoditelj euharistije, znati uspostaviti vezu i razgovor s Bogom.
– Kako izbjeći mnogim zamkama koje nam se nude kao radost, a često su zapravo suprotno? Kako razlikovati što je dobro, a što zlo, upitao je nadbiskup pozivajući na opredjeljenje za prave vrednote.
– Ono što čovjeka uništava te vodi na stranputice zla i ponizuje su naši grijesi, ističe mons. Prenđa upozorivši na površnost i materijalizam kao ono što ne može biti temelj našega života.
– Vremenita dobra su potrebna kao ono što nam Bog daje, ali to ne može biti oslonac našega života i sigurnosti, a niti punina bića. Dar jakosti znači ustrajati u kušnjama, ne pokolebati se u onome što vas Crkva i roditelji uče. Ne budite u trenucima kušnje slabići. Svatko od vas je hram Božji i zato ste dužni jedni druge poštivati, kao i svoju mladost, život, životne vrednote, svoje tijelo i sve darove koje vam Bog daje u odgovornosti prema njima uz podršku i pomoć Crkve i svećenika. Crkva želi biti na vašem putu, ali treba i podršku vaših roditelja, jer od njihovog životnog stajališta, vjere i životne prakse kao vjernika ovisi put ovih mladih, zaključio je poglavar zadarske Crkve uputivši zatim svoju poruku krizmanicima.
– Pozvani ste otkriti Krista, jer vam Bog daje svoje darove. Krist će biti na vašem putu, a Duh Sveti će vas voditi k njemu i bit ćete kadri prepoznati što je dobro, a što zlo uz važnost molitve, Božje Riječi i sakramenata za vaš svakodnevni život. Budite sposobni prepoznati Božji poziv ako kome od vas budu upućene riječi: “Dođi! Idi za mnom!” Bit ćete sposobni ići naprijed baš zato što ste potaknuti Božjim nadahnućem prepoznali vrednote unutarnjeg života koje će za vas biti jedno bogatstvo, ali i za sve nas. Kršćansko svjedočenje treba biti dio vašeg života u onom što sada živite, u ljudskom sazrijevanju, ojačani snagom Duha Svetoga kako bi bili uporište svojoj Crkvi i narodu za novo svjedočenje evanđelja, zaključio je mons. Prenđa.