Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U špicu sezone s umjerenim optimizmom

Autor: Jelica Farkaš

30.05.2009. 22:00
U špicu sezone s umjerenim optimizmom

Foto: Jelica FARKAŠ



Vjerojatno ima i onih koji računaju da će zbog opće gospodarske krize, slobodan smještaj bez problema moći pronaći tijekom cijelog ljeta pa s rezervacijama ne žure. – Osim toga, računa se i na popularne “last minute” aranžmane i druge slične pogodnosti, koje će mnogi hotelijeri, pa tako i mi, ove godine više nego uobičajeno nuditi, kazala je Marijana Prtenjača


Unatoč oprezu u izjavama turističkih djelatnika o ovogodišnjoj turističkoj sezoni čini se da, barem za neke od njih, prevelikog straha ne bi trebalo biti. Naime, dosadašnji tijek sezone u objektima biogradske Ilirije d. d. u prvih pet mjeseci ove je godine po turističkom prometu na prošlogodišnjoj razini.
– Uz činjenicu da smo tijekom cijele godine radili s jednim, a povremeno i dva hotela zadovoljni smo dosadašnjim poslovanjem. Posebno pojačanim početkom takozvanog predsezonskog razdoblja, kazala nam je voditeljica sektora prodaje u Iliriji, Marijana Prtenjača.
Obećavajući svibanj
– Svibanj je iznimno dobar što se tiče broja gostiju. No, treba naglasiti da smo u našim objektima smjestili preko 400 sudionika glazbene manifestacije Porin, koja je održana u Biogradu u tom razdoblju. Pa iako smo kao sponzori ove manifestacije dali znatne redovite, ali i dodatne popuste od ukupno 182.000 kuna, taj broj gostiju ipak je značajan. U najmanju ruku stoga što predstavlja promidžbu naše hotelijerske kuće kao i grada Biograda u cjelini, a to nikako nije mala, a ni zanemariva stvar. Trenutačno u naša dva otvorena hotela, u Iliriji i Adriaticu, boravi preko 500 gostiju. Uglavnom je riječ o organiziranim skupinama, kakve su i inače najčešći posjetitelji u ovom predsezonskom razdoblju, a naš treći hotel, hotel “Kornati” otvorit će se 1. lipnja. Gosti koji su sada smješteni u našim objektima, uglavnom su umirovljenici i druge organizirane skupine i to iz Austrije, Njemačke te Francuske.
Pa, iako je većim dijelom riječ o aranžmanima od četiri do pet dana, kada su u pitanju Austrijanci i Nijemci, te o trodnevnim aranžmanima, koje imamo sklopljene s Francuzima, ima dosta i onih koji su u prolazu te su tu samo za jednu noć, navodi Prtenjača te napominje da se u polovanju ove hotelske kuće recesija trenutačno ne osjeća previše. Ipak, dodaje ona, kod svih gostiju koji se informiraju o smještaju, bilo u sezoni ili izvan nje, osjeti se određen oprez.
 Kraći aranžmani
– Kod ovih skupina gostiju o kojima smo sada govorili, recesija se možda lagano odražava kroz oblik kraćeg boravka. Tako primjerice skupine koje su imale sedmodnevne aranžmane, sada uzimaju ove od četiri ili pet dana pa i kraće. Ipak, određena bojazan za samu špicu sezone prisutna je i kod nas, kao uostalom i u drugim hotelijerskim kućama, priznaje Prtenjača obrazlažući to činjenicom da najave za taj period još uvijek nisu na očekivanoj razini.
Pretpostavka je tome kako je oprez turista samo jedan od uzroka. Naime, vjerojatno ima i onih koji računaju da će zbog opće gospodarske krize, slobodan smještaj bez problema moći pronaći tijekom cijelog ljeta pa s rezervacijama ne žure.
– Osim toga, računa se i na popularne “last minute” aranžmane i druge slične pogodnosti, koje će mnogi hotelijeri, pa tako i mi, ove godine više nego uobičajeno nuditi. Inače za goste u našim objektima već su od samog početka u ponudi svi postojeći sadržaji – od izleta, usluga “Welness centra”, bazena u sklopu hotela Adriatic, Lavander bara na otvorenom, a uskoro započinjemo i sa živom glazbom na terasi hotela Ilirije, kao i s drugim uobičajenim ljetnim sadržajima, kazala je Marijana Prtenjača.