Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar je savršeni “City break”

Autor: Z L

30.05.2009. 22:00
Zadar je savršeni “City break”


Nakon niza članaka i reportaža o Zadru objavljenih u cijenjenim svjetskim dnevnicima i časopisima kao što su The New York Times ili Vogue, zadarskom šarmu u spoju drevne i suvremene arhitekture nije odolio ni ugledni londonski The Times.
U svom subotnjem broju londonski dnevnik “The Times” donosi reportažu pod naslovom „Zadar: the perfect city break in Croatia” koju potpisuje novinar Tony Kelly. Ovaj ugledni britanski novinar i putopisac boravio je u Zadru na prošlogodišnjem festivalu „Noć punog miseca” kada ga je posredstvom Ureda HTZ-a u Londonu ugostila Turistička zajednica grada Zadra te ga upoznala s ljepotama Zadra i bogatim programom ljetnih zabavnih manifestacija.
Svoj tekst o Zadru Kelly započinje upravo opisom ugođaja na tradicionalnom festivalu „Noći punog miseca”, koji je očito zaintrigirao i poznate svjetske medije. Zadar naziva „zaboravljenim hrvatskim gradom”, koji je rušen i razaran u Drugom svjetskom ratu i pod opsadom srpske vojske devedesetih godina 20. stoljeća. No ovaj grad doživljava svoju renesansu koju obilježavaju novi hoteli, barovi i klubovi te živa, zabavna atmosfera koja u potpunosti dolazi do izražaja na „Noći punog miseca”. Tony Kelly je u Zadru boravio prvi put prije dvije godine i već ga je tada zaveo bezbrižni kavanski život i intrigantni spoj drevne i moderne arhitekture. Po povratku u Ujedinjenu Kraljevinu svima je govorio kako je pronašao savršeni hrvatski grad za ugodni vikend boravak. Jedino što mu je tada nedostajalo bili su jeftini letovi i boutique hoteli – no, sada Zadar ima i to. Ryanair leti za Zadar iz Londona pet puta tjedno, a na temeljima utvrde iz 13. stoljeća i gradskim zidinama otvoren je novi Hotel Bastion.
Kelly čitateljima The Timesa prenosi i svoje oduševljenje zadarskim klubom Arsenal, koji je od veličanstvenog mletačkog skladišta iz 18. stoljeća pretvoren u umjetničku galeriju, noćni klub i mali trgovački centar. Već svjetski poznat klub The Garden naziva vjerojatno “najcool” klubom u Hrvatskoj. Vlasnik Gardena, britanski glazbeni producent Nick Colgan, povukao je pomalo riskantni životni potez i doselio se u Zadar s obitelji. Otvaranjem kluba donio je u grad chic atmosferu Ibize te pokrenuo The Garden Festival, jedan od najuspješnijih festivala elektronske glazbe. Naravno, nezaobilazna je priča i o zadarskim barkajolima, bogatoj tradiciji Maraschina i Morskim orguljama – najmaštovitijem djelu suvremene arhitekture kojeg je Kelly na svojim putovanjima svijetom ikada vidio.
U reportaži o Zadru slijedi i opis izleta na Ošljak, najmanji naseljeni hrvatski otok s jedva pedesetak stanovnika koji imaju isto prezime. To je otočić bez automobila i trgovina, koji je autora iznimno dojmio mirisom borove šume, glasanjem zrikavaca i blagim udaranjem morskih valova o stijene. I kada je pomislio kako je pronašao najmirnije mjesto na Zemlji gdje bi mogao ostati danima, morao se vratiti u grad pod Velebitom koji se pripremao za cjelonoćnu zabavu pod svjetlošću punog Mjeseca. (TZ Zadar)