Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zajedno prema zdravlju

Autor: Katarina Belić

30.05.2009. 22:00
Zajedno prema zdravlju

Foto: Zvonko KUCELIN



Prethodne tri akcije bile su izuzetno dobro prihvaćene tako da Zadar nismo zaobišli ni ove godine. Ovakve Plivine javnozdravstvene organizacije su postale već tradicija u mnogim hrvatskim gradovima i to s vrlo dobrim rezultatima, kazala je Ana Furčić


U povodu Svjetskog dana zdravlja u petak je na Narodnom trgu farmaceutska tvrtka Pliva d.o.o već četvrtu godinu zaredom provela javnozdravstvenu akciju “Zajedno prema zdravlju”, čiji je glavni pokrovitelj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
Središnja tema akcije su bile prevencije šećernih i kardiovaskularnih bolesti. Tom prigodom su liječnici i članovi Udruge dijabetičara građanima besplatno izmjerili krvni tlak, provjerili razinu šećera u krvi te ih savjetovali i darovali edukativnim materijalom o načinima nastanka i prevencije bolesti.
– Prethodne tri akcije bile su izuzetno dobro prihvaćene tako da Zadar nismo zaobišli ni ove godine. Ovakve Plivine javnozdravstvene organizacije su postale već tradicija u mnogim hrvatskim gradovima i to s vrlo dobrim rezultatima. Naime, samo prošle godine ukupno je Plivin cetar zdravlja posjetilo preko 7.000 ljudi u 13 gradova i građani se i ove godine zasada vrlo rado odazivaju, kazala je Ana Furčić, magistar farmacije iz Plive d.o.o.
U povodu svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja Pliva je tijekom proljeća ovakve akcije već provela u nekim većim gradovima Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, a od jučer i u Zadru. Pri posjetu gradovima Plivin centar zdravlja nudi svim zainteresiranim građanima zdravstveni pregled i savjet liječnika vezano uz dvije najčešće i najraširenije bolesti današnjice. To su povišeni krvi tlak, od kojeg prema posljednjim statistikama pati čak trećina hrvatskih građana, kao i šećerna bolest, odnosno dijabetes od čega danas u Hrvatskoj ima registrirano više od 170.000 oboljelih. Smatra se da ih ima gotovo dvostruko više, a da to i ne znaju.
– Dijabetes je kronična i neizlječiva bolest koja je u stalnom progresivnom porastu. Najveći razlog tome je nezdrav način života, a to prvenstveno uključuje prekomjernu i nezdravu prehranu, smanjenu fizičku aktivnost i stres. Mnogo je još faktora koji loše utječu na zdravlje pa stoga ovdje želimo skrenuti pozornost na njih. Naš moto je da su prevencija, edukacija i prihvaćanje zdravih životnih navika prvi i pravi korak na putu do zdravlja i time želimo potaknuti građane da na vrijeme počnu misliti o svome zdravlju, kazala je Furčić.