Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Aleksandar Knežević ne ide u zatvor?

Autor: Suzana Bandić

30.05.2010. 22:00
Aleksandar Knežević ne ide u zatvor?

Foto: Filip BRALA



Neslužbeno saznajemo kako je došlo do preinake presude izrečene Kneževiću te da neće ići u zatvor. Ostaje za vidjeti je li njegova kazna preinačena u uvjetnu ili je pak, potpuno oslobođen odgovornosti
Danas bi trebala biti poznata odluka drugostupanjskog suda u Zadru čije se Vijeće sastalo u petak kako bi razmotrilo žalbu na nepravomoćnu presudu Općinskog suda koju je prije tri mjeseca u prvom slučaju mobinga u Hrvatskoj donijela sutkinja Ana Zrilić protiv Aleksandra Kneževića, tadašnjeg voditelja zadarskog Interspara i Šime Strike, domara u istom trgovačkom centru.
Kneževića je zbog seksualnog uznemiravanja prijavila trgovkinja Julija Baljak, a Striku Ankica Dragaš, djelatnice toga trgovačkog centra. Sudski postupak koji je privukao veliku medijsku pažnju iza zatvorenih vrata sudnice vodio se punih godinu dana nakon čega je Kneževiću izrečena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci.
Kako u Republici Hrvatskoj još uvijek nije zakonom reguliran seksualni mobingu, Knežević je osuđen zbog povrede dostojanstva i prava na rad djelatnice zadarskog Interspara, dok je Strika osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog bludnih radnji.
Pozamašna presuda tiskana na gotovo 60 stranica našla se u petak pred Vijećem Županijskog suda u Zadru koji ju je kao drugostupanjsko tijelo trebao prihvatiti, odbaciti ili preinačiti. No u petak nakon donošenja odluke od predsjednika Vijeća, suca Vladimira Mikolčevića, nismo uspjeli doznati kakva je odluka donesena.
– Sram Vas bilo. Kako se usuđujete pitati za nešto što još nije dostavljeno strankama u postupku i prvostupanjskom tijelu koje je presudu donijelo – odgovorio je na naš upit u svom, zadarskim novinarima već dobro poznatom stilu, sudac Mikolčević. Svoju je drskost potom ublažio kazavši kako nam takve informacije ne može dati, te da će se odluka znati nakon što ju zaprime sve stranke u postupku potvrdivši nam zapravo da je rješenje drugostupanjskog suda donijeto.
Neslužbeno, međutim, saznajemo kako je došlo do preinake presude izrečene Kneževiću, a prema informacijama kojima raspolaže naš izvor blizak zadarskom pravosuđu sigurno je kako neće ići u zatvor. Stoga ostaje za vidjeti je li njegova kazna preinačena u uvjetnu ili je pak, potpuno oslobođen odgovornosti za djelo koje mu se stavljalo na teret.
Podsjetimo, Kneževića se teretilo da je u dužem vremenskom razdoblju verbalno i spolno uznemiravao djelatnicu zadarskog Interspara Juliju Baljak, dok se Šimi Striki stavljalo na teret da je 7. prosinca 2008. godine zaposlenici Ankici Dragaš prišao s leđa u kuhinji kafića Tuto bene te je uhvatio za grudi.