Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska lider u regiji u borbi protiv korupcije

Autor: Danko Radaljac

30.05.2010. 22:00
Hrvatska lider u regiji u borbi protiv korupcije


Hrvatska je zemlja u kojoj je korupcija najmanji problem među svim državama u regiji, ako se pogledaju statistike istraživanja Transparency Internationala u regiji, ali i subjektivni dojam među državama, čak i onima koje su već u Europskoj uniji.
Takvo je mišljenje provučeno i kroz regionalnu konferenciju koja se prije desetak dana održala u Bukureštu, a na kojoj je proslavljeno i deset godina Regionalne antikorupcijske inicijative. Prema korupcijskom indeksu Transparency Internationala za 2009. godinu, Hrvatska je među devet država u regiji, pod koje spadaju i dvije članice Europske unije, Bugarska i Rumunjska, statistički najbolja, s indeksom 4,1. Treba naglasiti kako je indeks percepcije korupcije (CPI) zapravo subjektivni dojam ispitivanih osoba, ali svejedno relevantan čimbenik s obzirom na to da empirijske metode za izračunavanje korupcije jednostavno nema. A za pohvalu je Hrvatskoj ili pak kritiku drugim državama da je taj indeks percepcije drugdje veći (odnosno brojčano manji, što je lošiji rezultat). Tako od regionalnih država Hrvatsku slijedi još jedna zemlja izvan EU, Crna Gora, s 3,9 indeksom. Tek tad, s indeksom 3,8, dolaze članice Unije Bugarska i Rumunjska, ali i Makedonija. Na dnu popisa država nekako očekivano je Bosna i Hercegovina s indeksom 3,0.
Možda ovakva istraživanja i ne mogu najtočnije utvrditi količinu, veličinu i opasnost korupcije u svakoj od država, ali svakako na neki način veseli da je u Hrvatskoj to označeno manjim problemom nego u ostalim državama u regiji. No ono što je definitivno za zabrinuti se jest činjenica da ovi indeksi više govore kako su nam susjedi i regija u lošem stanju negoli da je Hrvatska daleko napredovala.
Jer, kada se pogledaju indeksi vodećih zemalja kada je korupcija u pitanju, a radi se o skandinavskim državama, vidi se kako je ova regija daleko od nepotkupljive i nekoruptivne. Naime, u državama koje su lideri po istraživanjima TI-a, taj se indeks kreće od 9,3 u Danskoj, preko 9,2 u Švedskoj do 8,9 u Finskoj. Brojke koje su daleko od Hrvatskih, a pogotovo ostalih država u regiji.