Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako zvuči digeridoo

Autor: Goran Bujić

30.05.2010. 22:00
Kako zvuči digeridoo


Projekt ‘Dolazak u baštinu’ ove godine organizira, kao i do sada, Sveučilište u Zadru, a održavat će se od 30. svibnja – 7. lipnja 2010. Projekt ‘Dolazak u baštinu’ bavi se tematiziranjem prvog hrvatskog romana “Planine” u kontekstu suvremene umjetničke prakse.
Tema četvrte radionice projekta je refleksija slike Jacopa Tintoretta pod punim nazivom “Ugarsko osvajanje Zadra” na djelovanje umjetnika u mediteranskom i bliskoistočnom kulturnom krugu. Čuveno platno baroknog slikara nalazi se u „Salla dello scrutino” Duždeva palača, Venecija. Slika na određeni način simbolizira povijest Zadra na razmeđi istoka i zapada, Bizanta i Venecije, otomanskog carstva i kršćanske Evrope. Nakon Ugarskog “Osvajanja” Zadar su da podsjetimo kao protuuslugu Veneciji za iznajmljivanje brodova zauzeli križari, da bi napokon početkom 15 stoljeća uz ostatak Dalmacije bio besramno prodan Mlecima. U vrijeme kad Petar Zoranić piše svoje “Planine” Turci prodiru sve više na zapad tako da Zadar i njegov rodni Nin postaju granično ratno područje. Prapočetak svih ovih događanja bili su križarski ratovi, kao paradigmatična točka u kojoj je došlo do ispreplitanja religijskih i civilizacijskih elemenata istočne i zapadne civilizacije. U projektu će se posebno posvetiti pažnja interpoliranju nasljeđa i baštine kultura iz kojih umjetnici dolaze sa baštinom i nasljeđem Zadra. Održati će se i radionice posvećene umijeću pričanja priča, koje je u današnjem digitalnom dobu potpuno iščezlo, a nalazilo se u korijenima većine mitova. Umjetnička djela nastala za vrijeme i prije projekta biti će predstavljena trima različitim kustoskim koncepcijama u crkvi Svetog Donata i u crkvi Svetog Dominika.
Organizator projekta je Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, direktor dr. Robert Bacalja, umjetnički direktor Josip Zanki/Bojana Vukojević, kustos projekta Jasna Jakšić, a PR Nena Ninčević.
Sudionici su: Marko Tadić, Zlatan Vehabović, Ivan Fiolić, Iva Kovač, Elvis Krstulović, Kristina Lenard, Khaled Hafez, Wolfgang Buchner, Roza El Hassan, Salam Haddad, Otilia Cadar, Dionisis Kavallieratos i Kiki Omerzel.
Izložbe koje će biti ostvarene:
Crkva Svetog Donata: “Jacopo Tintoretto: Osvajanje Zadra”, kustos: Jasna Jakšić;
Crkva Svetog Donata: “Tvoj i moj Libanon”, kustos: Josip Zanki;
Crkva svetog Dominika: “Storytelling/Pričanje priča”, kustos: Bojana Vukojević;
Galerija Svetog Dimitrija: “Grupa Next – dokumenti o radu grupe”. (NAPOMENA: Otvorenje izložbe grupe “Next održat će se u utorak, 01. lipnja u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji u Novom Kampusu Sveučilišta u Zadru umjesto u Galeriji sv. Dimitrija, kako je navedno u programu projekta Dolazak u baštinu!);
Također, bit će održana i slijedeća predavanja (predavači): Luise Kloos, Iva Kovač, Mirjana Trošelj, Suzana Marjanić.
Posebni program: Dubravko Lapaine: „Priče praznih prostora” (performance), crkva sv. Donata.