Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Knežević oslobođen krivnje, Striki potvrđena uvjetna kazna

Autor: Suzana Bandić

30.05.2010. 22:00
Knežević oslobođen krivnje, Striki potvrđena uvjetna kazna

Foto: Filip BRALA



Vijeće drugostupanjskog suda u Zadru Kneževića je oslobodilo krivnje za seksualni mobing nad Julijom Baljak, dok je Striki, kojega je zbog istog djela teretila zaposlenica Ankica Dragaš, u cijelosti potvrđena prvostupanjska presuda, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog zadarskom pravosuđu
Aleksandar Knežević, bivši voditelj zadarskog Interspara oslobođen je krivnje za seksualni mobing nad djelatnicom tog centra Julijom Baljak, dok je domaru Šimi Striki, kojega je zbog istog djela teretila zaposlenica Ankica Dragaš, u cijelosti potvrđena prvostupanjska presuda, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog zadarskom pravosuđu.
Vijeće drugostupanjskog suda u Zadru koje se sastalo u petak kako bi donijelo odluku na žalbu nepravomoćne presude prvog slučaja mobinga u Hrvatskoj koji je dobio i svoj sudski epilog objavljen prije tri mjeseca na Općinskog suda u Zadru, prihvatilo je žalbu Kneževićeve odvjetnice Ree Atelj i u potpunosti ga oslobodilo krivnje za djelo koje mu se optužnim prijedlogom stavljalo na teret, doznajemo od istog izvora.
Iako je odluka Vijeća Županijskog suda kao drugostupanjskog tijela još u petak vraćena prvostupanjskom, odnosno Općinskom sudu, službeno tu odluku nitko danas nije htio komentirati jer, kako su nam kazali, nije dostavljena svim stranama u postupku kako to protokol i Zakon nalažu.
Na odluku drugostupanjskog suda još uvijek se mogu žaliti sve stranke u postupku pa je sasvim realno za očekivati da će ovaj sudski postupak, koji je privlačio veliku pozornost javnosti, još neko vrijeme plijeniti pažnju kako javnosti tako i medija.
Podsjetimo, kako u Hrvatskoj još uvijek nije zakonom reguliran seksualni mobing, Knežević je nepravomoćno bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog povrede dostojanstva i prava na rad djelatnice zadarskog Interspara, dok je Strika bila izrečena uvjetna kazna u trajanju od četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog bludnih radnji.
Optužnim prijedlogom kojega je Općinsko državno odvjetništvo po službenoj dužnosti podiglo protiv voditelja i domara u zadarskom Intersparu, a nakon što su dvije zaposlenice izišle u medije sa svojim pričama, Kneževića se teretilo da je u dužem vremenskom razdoblju verbalno i spolno uznemiravao djelatnicu Juliju Baljak, dok se Šimi Striki stavljalo na teret da je 7. prosinca 2008. godine zaposlenici Ankici Dragaš prišao s leđa u kuhinji kafića Tuto bene te je uhvatio za grudi.