Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krešimir Dražina iz Pristega najbolji od najboljih

Autor: Velimir Brkić

30.05.2010. 22:00
Krešimir Dražina iz Pristega najbolji od najboljih

Foto: Velimir BRKIĆ



Ovo mi je druga pobjeda nakon 2005. godine. Prošle godine osvojio sam drugo mjesto. Znate, ako je brazda dovoljno duboka i pravilno izorana, ona je ogledni primjerak dobrog oranja. Važan je i pravi smjer te još puno toga, razvrstano u 13 kategorija. Pogriješite li, skupljate negativne bodove, objašnjava Dražina, umirovljenik Badelove vinarije, vlasnik OPG-a u Pristegu i vrsni vinar
Krešimir Dražina (61) najbolji je orač Zadarske županije. Maestro na traktoru iz Pristega apsolutni je pobjednik uzbudljiva 6. natjecanja orača Zadarske županije, održanog u subotu na najpoznatijem županijskom poljoprivrednom gospodarstvu Vrana d.o.o. u Jankolovici. Drugo mjesto nakon trosatnog natjecanja u konkurenciji devet najodvažnijih orača u Zadarskoj županiji osvojio je 32-godišnji Josip Bobanović iz Polače, a treće mjesto prošlogodišnji pobjednik, vjerovali ili ne, 76-godišnji Marko Birkić iz Biograda na Moru. Dražina i Bobanović krajem mjeseca kolovoza odlaze na državno natjecanje u Suhopolje.
Odlučuju sitnice
– Ovo mi je druga pobjeda nakon 2005. godine. Prošle godine osvojio sam drugo mjesto. Znate, ako je brazda dovoljno duboka i pravilno izorana, ona je ogledni primjerak dobrog oranja. Važan je i pravi smjer te još puno toga, razvrstano u 13 kategorija. Pogriješite li, skupljate negativne bodove, objašnjava Dražina, umirovljenik Badelove vinarije, vlasnik OPG-a u Pristegu i vrsni vinar koji je ponosi kvalitetnim suhim bijelim vinom “Krešimir”.
– Puno je detalja, veliki broj ocjena i uistinu sitnice mogu odlučiti pobjednika ili gubitnika, govori Siniša Hrgović, trener hrvatske reprezentacije orača.
Natjecanje čiji je organizator Udruga za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONU”, a suorganizator županijski Područni odjel Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPPS) otvorio je predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) dipl.ing Tugomir Majdak, potpredsjednik Svjetske oračke organizacije – World Ploughing Organization (WPO), u nazočnosti županijskog pročelnika za poljoprivredu Danijela Segarića, biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, tehničkog direktora poduzeća Vrana d.o.o. Milivoja Milata i dipl. inž. agr. Miroslava Andrića, voditelja biogradske ispostave Zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu (HZPPS) i predsjednika Udruge za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONU”.
Velikodušni sponzori
– Natjecanje se održava u sklopu Trećeg sajma poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme. Ovo je najbolja najava za dosad organizacijski najzahtjevnije i najmasovnije natjecanje u Zadarskoj županiji uopće, za prestižno 59. svjetsko prvenstvo u oranju koje će se uz sudjelovanje 35 zemalja održati u mjesecu rujnu 2012. godine ovdje u Biogradu na Moru, odnosno na gospodarstvu, Vrana d.o.o. u Jankolovici, istaknuo je Andrić.
Usprkos subotnjem zvizdanu među publikom su bili i profesori te učenici zadarske Srednje škole Stanka Ožanića.
Na svečanoj dodjeli nagrada na biogradskoj rivi koje je u subotu navečer znalački vodila novinarka Radio BnM-a Branka Pelicarić nastupili su biogradska ženska klapa Burin, Biogradske mažoretkinje, KUD Kralj Tomislav Biograd na Moru, KUD Maslina Turanj te mladež i seniori KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova.
Sve, a osobito najuspješnije natjecatelje ugodno su iznenadili brojni sponzori. Ribarsku feštu začinila je sukošanska družina Marinero koja je na usidrenom brodu na suhom u petak i subotu navečer ispred Gradske uprave do kasno u noć na roštilju pekla srdele, “frigala” girice i točila domaće vino.
 


Ribicki “Kup sajmenih gradova”


U sklopu trodnevne manifestacije u organizaciji biogradske ŠRU Podlanica, a pod budnim okom suca Mirka Rudića, predsjednika ŠRU Podlanica, i pomoćnog suca Ive Grubića održan je i prvi “Kup sajmenih gradova” u sportskom ribolovu štapom s biogradske rive. Natjecalo se 40-ak ribiča. U kategoriji U21 najbolji su bili Anđelko Kosović (Zubatac Zadar), Rino Lučić (Podlanica BnM) i Šime Stojak (Vrsi). Kod seniorki najuspješnije su bile Kristina Borilović (Podlanica BnM), Marija Jeličić (Podlanica BnM) i Marijeta Ćusa Petričević (Sipa Benkovac), a kod seniora Andrija Maraš (Vrsi), Edi Petričević (Sipa Benkovac) i Toni Božić (Vrsi).