Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mnogo bi nam značila puna dvorana

Autor: Roman Morović

30.05.2010. 22:00
Mnogo bi nam značila puna dvorana


Već na početku finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske košarkaši Zadra su pobjedom u Zagrebu prebacili prednost domaćeg terena na svoju stranu. Protiv favorizirane Cibone odigrali su jednu od ponajboljih utakmica od dolaska trenera Danijela Jusupa i tako dodatno podgrijali atmosferu u gradu košarke uoči druge utakmice, koja se igra sutra u Krešinom domu. No, znaju Zadrani da je put do naslova prvaka još jako dug i da će se Cibona u idućim utakmicama još više boriti, kako bi se iskupila za domaći poraz.
– Tek je 1-0 i to ne mora apsolutno ništa značiti. Igra se na tri dobivene utakmice i ovo je tek jedan mali kotačić u svemu tome. Cibona je i dalje favorit, jer je s prvog mjesta krenula u doigravanje, a držala je prvo mjesto i u NLB ligi i njihova je kvaliteta neupitna. Zadovoljni smo ovom pobjedom, ali smo već koncentrirani na drugu utakmicu, jer znamo da nas očekuje vrlo težak posao – spušta loptu na zemlju Rok Stipčević.
Obrana i koncentracija
Trener Jusup je nakon utakmice istaknuo da je jedan od ključnih elementa pobjede bila tranzicijska obrana.
– Mislim da smo se cijelo vrijeme pridržavali trenerovih uputa, odnosno onoga što smo se dogovarali i uvježbavali na treninzima. Jedan od tih segmenata je bila i tranzicijska obrana. Bilo je vrlo važno kolektivno obraniti Gordona i to smo odradili dobro, kao i neke druge stvari koje smo se dogovorili prije utakmice.
Još jednu stvar vrijedi posebno izdvojiti. Zadar je od prve do posljednje minute igrao dovoljno dobro i u obrani i u napadu da ne dozvoli Ciboni značajnije odvajanje. Bez crnih rupa u igri, koje su mnogo puta do sada bile kobne. Zapravo, Zadar je bio taj koji je od početka druge četvrtine kontrolirao rezultat i, što je najvažnije, izdržao je do kraja.
– Protiv radne momčadi kao što je Cibona, svaki igrač jednostavno mora biti koncentriran i pribran svih četrdeset minuta, da bi imali šanse za pobjedu. Doslovno svaki trenutak, svaku loptu, svaku obranu, skok, prekršaj. Oni rade, rade i čekaju svoju priliku da u određenom razdoblju naprave razliku i prelome utakmicu. Mi smo bili koncentrirani i nismo im to dopustili.
Zadrani su imali dosta problema sa skokom tokom cijele utakmice. Cibona je na kraju imala ukupno 17 skokova više, a omjer napadačkih skokova bio je 17-3 u korist Zagrepčana. No, upravo je jedan od tri napadačka skoka Zadra bio ključan, jer je Tome Ružić uhvatio loptu, nakon promašenog drugog slobodnog bacanja Perića, dvadeset sekundi prije kraja, pri rezultatu 73-77.
– Nekada ta statistika nije pravo mjerilo. Ako je netko dominirao u određenom segmentu igre, ne mora značiti da će zato dobiti utakmicu. Katkada je puno važnije odraditi pravu stvar u pravom trenutku i to može biti presudno. Mislim da je tako bilo i na ovoj utakmici što se tiče skoka.
Pobjeda kolektiva
Osim dobre obrane, bilo je vrlo važno da Zadar ima više napadački raspoloženih igrača. Odlično je počeo Car, dobro su s klupe reagirali Plaisted i Batur, treća četvrtina pripala je Stipčeviću, koji je u tom razdoblju zabio 15 od svojih 19 poena, a završnica utakmice Moroviću, koji je za šest minuta provedenih na terenu zabio 11 poena. Šest poena dodao je Boisa, koji je podijelio minutažu s Plaistedom, a kada je tako, onda je obojici lakše i mogu kvalitetnije odraditi svoju minutažu. Ako uzmemo u obzir da je najraspoloženiji igrač Zadra u posljednje vrijeme, Hrvoje Perić, bio bez koša iz igre (ukupno 2 poena), te da je prvi zadarski centar Ružić zabio samo 7 poena, uz šut iz igre 3-10, onda ova pobjeda još više dobiva na težini. Jer ako Cibona može igrati bolje od ovoga, sigurno to može i Zadar.
– Svak je odradio svoju rolu u najboljem mogućem smislu. Tko god je ušao, dao je dodatnu energiju momčadi i podigao je na višu razinu. Trener nam je rekao da svatko mora pokušati dati još pet posto više za momčad nego što inače daje. Jedino tako i možemo dobro funkcionirati. Jedan put povuče jedan igrač, drugi put drugi, ali svakako treba istaknuti da je ovo bila kolektivna pobjeda.
Još jedna karakteristika koju nismo često viđali kod Zadra u posljednje vrijeme. Pametna i smirena igra, čak i onda kada se Cibona vratila sa -13, odnosno -10 krajem treće četvrtine i izjednačila početkom četvrte.
– O tome smo dosta razgovarali i na tome smo radili. Mislim da je to sada došlo do izražaja, ali ne bih previše ulazio u te analize. Kada se izgubi zbog jedne lopte, uglavnom sve izgleda lošije, a kada se dobije, onda je dobro. Važno je da smo ovu utakmicu dobili i idemo dalje.
Nova utakmica
Sutra Zadar ima veliku priliku eventualnom pobjedom povesti 2-0 i doći na korak do naslova prvaka.
– To je potpuno nova utakmica, koju gledamo kao zasebnu cjelinu. Ne razmišljamo niti o prvoj, niti o trećoj, niti o onome što će se događati kasnije. Cibona je favorit i u ovoj utakmici, no mi smo u Zagrebu pokazali da imamo snage i sigurno ćemo se boriti i napraviti sve da dobijemo u našoj dvorani.
Pobjedom u Zagrebu, zadarski su košarkaši upalili fitilj među svojim navijačima, koji nisu bili previše optimistični uoči ove finalne serije. Sada se situacija odjednom promijenila. Zadar će jedan dan ponovno živjeti za veliki košarkaški derbi i lako bi se moglo dogoditi da se sutra na Višnjiku traži karta više.
– Drago mi je da je takva atmosfera i da se vratila ta žar među navijačima. Vjerujem da ćemo imati bučnu podršku s tribina i bilo bi nam posebno drago kada bi uspjeli napuniti dvoranu. To bi nam stvarno puno značilo – zaključio je Stipčević.
 


Jusup: Tranzicijska obrana nadomjestila katastrofalan skok


– Odigrali smo jako dobro u tranzicijskoj obrani. Skok je bio katastrofalan. Gordona smo zaustavili kolektivnom igrom, ali 19 skokova Cibone u napadu… Tako da moramo priznati da smo imali i sreće da je Cibona promašila neke otvorene šuteve. Mi moramo popraviti taj skok uoči nastavka serije. Dobro je reagirala klupa i to je nadoknadilo recimo slabiju prezentaciju Perića – bili su prvi dojmovi trenera Zadra Danijela Jusupa nakon utakmice, prenosi sportnet.hr.
– Mi se trudimo tako igrati cijelu sezonu, ali to naravno ovisi i o protivniku. Ne bih rekao da smo mi danas postigli tu puno koševa iz neke organizirane akcije, jer Cibona se brzo vraća, već na neke neobične situacije, kada je ostao naš čovjek sam na njihovoj polovici i slično. Što se Morovića tiče, on je samo trebao odmoriti Stipčevića, ali reagirao je odlično, sigurno da je ugodno iznenađenje i meni.
Na primjedbu da je možda prenervozno vodio utakmicu, Jusup je odgovorio.
– Ne mislim da sam bio prenervozan, bio sam koncentriran cijelo vrijeme. Možda sam emocijama malo htio pojačati agresivnost igrača. Sretni smo što smo dobili prvu utakmicu, ali to je tek početak.




 


Ulaznice u prodaji od danas


Ulaznice za sutrašnju drugu utakmicu polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske Zadar – Cibona, u prodaji će biti danas od 8 do 11 sati, te sutra od 14 sati do početka utakmice u 18, na blagajni SRC Višnjik. U sklopu suradnje KK Zadar i zadarskih osnovnih i srednjih škola, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije, kao zahvala za uspješnu suradnju u prvoj sezoni ovog pilot projekta, za ovu utakmicu podijelit će se 1000 ulaznica zadarskim maturantima svih srednjih škola.