Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najbolje rezultate ostvarili učenici Brodsko-posavske županije

Autor: Anita Ćustić

30.05.2010. 22:00
Najbolje rezultate ostvarili učenici Brodsko-posavske županije

Foto: Vedran SITNICA



U kategoriji grupnog natjecanja, po županijama, najbolje je rezultate ostvarila skupina učenika Brodsko-posavske županije, druga je Varaždinska županija, a treća Splitko-dalmatinska. Zadarska je županije osvojila 12. mjesto
Ovogodišnje, 18. državno natjecanje „Sigurno u prometu”, u organizaciji Hrvatskog autokluba, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva unutarnjih poslova RH, održano je prošle subote u OŠ Zadarski otoci. Kao i prethodnih godina, na natjecanju su sudjelovale ekipe djece petih i šestih razreda osnovne škole, iz svih županija, a svaka ekipa brojala je četiri natjecatelja i to dvije djevojčice i dva dječaka koji su postigli najbolje rezultate na županijskim natjecanjima. Nastupila je tako 21 ekipa s ukupno 84 natjecatelja, a ovom su prilikom pokazali stečena znanja iz poznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila te vještine u upravljanju biciklom na prometnom vježbalištu.
U kategoriji grupnog natjecanja, po županijama, najbolje je rezultate ostvarila skupina učenika Brodsko-posavske županije, druga je Varaždinska županija, a treća Splitsko-dalmatinska. Zadarska je županije osvojila 12. mjesto, a predstavljali su je Katja Čizmin iz OŠ Šimuna Kožičića Beje, Mia Pelicarić, iz OŠ Stanove te Marko Butić, iz OŠ Starigrad i Antonio Brkić iz OŠ Stanovi. No, najbolje dvije djevojčice i najbolja dva dječaka koji će činiti reprezentaciju Hrvatskog autokluba, koji će u rujnu ove godine nastupiti na Europskom natjecanju u Skoplju, su Jelena Lovrić, iz Splitsko-dalmatinske županije i Marina Kadić, iz Brodsko-posavske županije te Marko Mlađen, iz Brodsko-posavske županije i Marin Cesarec, iz Varaždinske županije.
Prije početka subotnjeg natjecanja, upriličeno je i svečano otvaranje ovog događaja, na kojemu su se prigodnih riječima okupljenima obratili Branko Matulina, ravnatelj OŠ Zadarski otoci, predstavnici Grada Zadra, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te predstavnici Hrvatskog autokluba.
– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime škole domaćina i drago mi je da ste se danas okupili u našoj školi u kojoj će se održati državno natjecanje u disciplini „Sigurno u prometu”. Čestitam vam svima na dosadašnjem uspjehu i želim vam sreću na današnjem natjecanju, kazao je Matulina, nakon kojeg je riječ podrške i hvale uputila i Dorotea Kamber Kontić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, zaželivši svim natjecateljima da ih u predstojećem natjecanju, kako je kazala, ne napusti budno oko, oštar um i sigurna ruka.
Natjecanje je službeno otvorio Ivo Bikić, predsjednik Hrvatskog autokluba i to zajedno s Laurom, učenicom koja je sudjelovala na prošlogodišnjem europskom natjecanju „Sigurno u prometu”.
Svečanost su potom uveličale i glazbene i plesne točke nekoliko zadarskih plesnih skupina, a učenici škole domaćina, darivali su sve natjecatelje radovima koji su izradili u likovnoj radionici 4.b. razreda, dok su predstavnici HAK-a darovali svu djecu OŠ Zadarski otoci koja su sudjelovala u programu ovogodišnjeg državnog natjecanja.
 


“Sigurno u prometu” jedna od najvećih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova


U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa malim natjecateljima te njihovim mentorima, ali i svim organizatorima, obratio se Nenad Zekanović, a u ime Agencije za odgoj obrazovanje, prigodne je riječi uputila Vesna Marović.
– Često znamo reći da je svijet globalno selo i to zbog ubrzanog razvoja tehnologije, iako u tom razvoju još uvijek važno mjesto zauzima promet. Činjenica je da Ministarstvo, Agencija za odgoj i obrazovanje i HAK potiču ovakvu vrstu natjecanja jer se u kroz njega pokazuje visoka razina znanja te njihova konkretna primjena u životu. Želim vam stoga danas puno uspjeha, te da ovdašnja znanja prenesete u svoj svakodnevni život, naglasila je Marović, nakon koje je riječ preuzeo Božidar Budiša, i to u ime Ministarstva unutarnjih poslova i PU Zadarske, naglasivši kako je akcija „Sigurno u prometu” jedna od najvećih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i to zato što kroz sve razine natjecanja, od školske do državne, kroz ovu akciju prođu deseci tisuća djece koji na ovaj način steknu vrijedna znanja. Kako je kazao, s obzirom da je zaštita djece u prometu jedna od najvažnijih aktivnosti Policije, s ovakvim će se natjecanjima nastaviti i ubuduće.