Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvoreno tridesetak novih radnih mjesta

Autor: Anita Ćustić

30.05.2010. 22:00
Otvoreno tridesetak novih radnih mjesta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od 1. svibnja u podružnici Doma u Preku zaposlili smo 15 osoba, njegovateljica, medicinskih sestara i tehničara te drugog osoblja te tamo smjestili 20 novih korisnika. Također je poznato da za 20-ak dana otvaramo podružnicu u Salima gdje ćemo smjestiti još 20 osoba, a otvorit ćemo i još 20 radnih mjesta, kazao je Grgo Šoša
Zadarski Dom za starije i nemoćne osobe, smješten na Trpimirovoj obali, unatoč recesiji i vremenima u kojima kriza gotovo svima diktira način života, i dalje posluje s jednakim kapacitetom korisnika, jednakim cijenama, ali i jednako dugačkom listom čekanja za smještaj u svojim prostorima. Doznajemo to u razgovoru s Grgom Šošom, ravnateljem Doma, koji navodi kako kriza niti na jedan način nije utjecala na uvjete u Domu, a osobito ne na cijenu smještaja, onu, za korisnike, najosjetljiviju kariku, koja se, kako je najavio, sigurno neće mijenjati iduće dvije godine.
Godinu i pol dana čekanja
– Kako bismo poslovali ekonomično, radit ćemo sve, ali do kraja ćemo se truditi da cijene smještaja i uvjete života naših korisnika ne moramo mijenjati. Naravno, o svemu tome odlučuje Upravno vijeće Doma, ali sudeći prema trenutačnoj situaciji, cijena, koja se posljednji put mijenjala prije dvije godine, barem još iduće dvije neće doživjeti promjene. Dom za sad na vrijeme podmiruje sve svoje obveze, a korisnik nije zakinut niti za obroke, niti za električnu energiju, higijenske uvjete i slično, kazao je Šoša, podsjetivši da cijena jednokrevetne sobe za pokretne osobe iznosi 2.400 kuna, a dvokrevetna 2.200 kuna, dok jednokrevetna soba u stacionaru, odnosno za polupokretne osobe iznosi 2.700 kuna te 2.500 kuna dvokrevetna. Najskuplja je cijena u stacionaru za potpuno nepokretne osobe i iznosi 3.000 kuna mjesečno, što je, s obzirom da takvi korisnici zahtijevaju intenzivnu njegu, razumljivo.
Poznato je, naime, da je kapacitet ovog doma dostatan za 331 osobu, a na smještaj se u prosjeku čeka oko godinu i pol dana, dok se odluka o prijemu osoba u dom donosi na temelju vremena u kojem je podnesen zahtjev, ali i s obzirom na socijalni status što podrazumijeva da oni socijalno ugroženiji ili nemoćniji, ali i roditelji branitelja, redovito imaju prednost.
Klimatizacija depandanse
Spomenuti je kapacitet redovito popunjen, a lista čekanja je, kako navodi ravnatelj, i sada ona uobičajena od oko 650 osoba.
– Novi zahtjevi konstantno stižu i nema nikakvog govora o smanjenju interesa za smještaj u Domu. Osim toga, valja naglasiti da smo od 1. svibnja u podružnici Doma u Preku zaposlili 15 osoba, njegovateljica, medicinskih sestara i tehničara te drugog osoblja, a tamo smjestili 20 novih korisnika. Također je poznato da za 20-ak dana otvaramo podružnicu u Salima gdje ćemo smjestiti još 20 osoba, a popunit ćemo i još 20 radnih mjesta, kazao je ravnatelj, naglasivši da su ove dvije podružnice itekako pozitivni koraci, koje su Vlada i Županija pokrenuli radi oživljavanja otoka, jer na ovaj se način zbrinjavaju tamošnje stare i nemoćne osobe, a mladima se osiguravaju radna mjesta što ima najveći utjecaj na njihov ostanak na otoku.
Kao što ističe ravnatelj, zadarski Dom za starije i nemoćne osobe, s obzirom na opremljenost, gotovo može stati uz bok hotelima, a to dokazuje i činjenica da je u zadarskom domu prošle godine završena i klimatizacija prostora, dok uskoro slijedi natječaj za klimatizaciju prostora u depandansi.
Riječ je o prostoru u obližnjoj zgradi Doma za stare i nemoćne, a kojemu su garsonijera, stan veličine 46 četvornih metara te stan veličine 59 četvornih metara.
– Riječ je o smještaju za koji korisnik nama plaća samo prostor po cijeni u koju nisu uključeni hrana i režije. Tako se garsonijera plaća 550 kuna, stan od 46 četvornih metara mjesečno košta 750 kuna, dok je cijena stana od 59 kvadrata 850 kuna, pojasnio je ravnatelj, istaknuvši da je među 331 korisnikom Doma, njih oko 120 u stacionaru, a ostali su raspoređeni na prvi i drugi kat Doma na kojemu su pokretne osobe te u depandansu Doma.