Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pasivnost odraslih zlostavljačima je najveći saveznik

Autor: Alenka Festini

30.05.2010. 22:00
Pasivnost odraslih zlostavljačima je najveći saveznik


Oko 8 posto anketiranih učenika se smatra žrtvama nasilja te navode da im se zlostavljanja događaju dva do tri puta mjesečno ili češće. To je nešto manje od hrvatskog prosjeka koji iznosi 10 posto, dok 22,31 posto učenika smatra da su tijekom školovanja bili jednom do dva puta zlostavljeni, kazala je psihologinja Šušić
Osnovna škola “Juraj Dalmatinac” u Pagu priključila se UNICEF-ovu projektu “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” koji se provodi u hrvatskim školama.
Tom je prigodom psihologinja Vera Šušić održala prezentaciju kojoj su nazočili i Jadranka Arnautović iz Županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti, rukometni trener Milan Rausavljević, trener stolnotenisača Šime Maržić, zapovjednik Policijske postaje Pag Željko Blajić, paški župnik don Igor Ikić, predsjednik Savjeta mladih Grada Paga Nikola Maržić, pedagog Igor Gubić i ravnateljica škole Željka Zubović.
Prije samog predavanja psihologinje Šušić ravnateljica Zubović napomenula je da je realizacija projekta zamišljena kroz sedam koraka.
– Mi smo realizirali tih sedam koraka, proveli anketu među učenicima i učitelji su temeljem rezultata ankete, utvrdili u kojem postotku je nasilje prisutno u paškoj školi. Anketa je provedena među 140 učenika od petog do osmog razreda. Radi prevencije nasilnog ponašanja djece u školi održali smo nekoliko radionica kako bismo educirali učenike i učitelje. Teme su bile što je nasilje, kako ga prepoznati i kako se prema njemu odnositi. Također, donijeli smo i školska pravila kojih se učenici moraju pridržavati. Cilj nam je da naša škola bude sigurna za sve učenike te da se sa svim problemima suočavamo i rješavamo ih. Naravno, u takvim akcijama očekujemo suradnju ne samo učitelja, već prvenstveno roditelja, ali i drugih predstavnika naše zajednice, navela je Zubović.
– Rezultati provedene ankete među osnovcima pokazuju da se 67,3 posto učenika ne osjeća zlostavljanima od strane školskih kolega. Oko 8 posto anketiranih učenika se smatra žrtvama nasilja te navode da im se zlostavljanja događaju dva do tri puta mjesečno ili češće. To je nešto manje od hrvatskog prosjeka koji iznosi 10 posto, dok 22,31 posto učenika smatra da su tijekom školovanja bili jednom do dva puta zlostavljeni, kaže Šušić.
Ona ističe da se nasilje na hodnicima paške škole najčešće događa kad nitko od učitelja i odraslih nije prisutan. Veliki postotak učenika osjeća se zlostavljanima od strane učenika viših razreda.
– Sprječavanje nasilja je posao svih nas. Kod nasilja uvijek imamo neravnomjeran odnos. Dijete koje trpi nasilje osjeća se bespomoćno, ne zna se samo obraniti i zato je na nama odraslima velika odgovornost da dijete obranimo od nasilja te ukažemo na problem. Ako okrenemo glavu i pravimo se da ne vidimo nasilje, zapravo dajemo poruku da je to normalno ponašanje i zlostavljač se tada osjeća ohrabrenim smatrajući da je njegov postupak ispravan. Posljednjih se nekoliko godina kao novi oblik zlostavljanja i kao velik problem nametnulo elektroničko zlostavljanje djece. Imamo puno situacija kada djeca putem facebooka i sličnih portala komentiraju i, što je najgore, stvaraju grupu koju namjenjuju protiv nekog svog školskog kolege. Problem je tim veći što se takvoj grupi pridružuje velik broj učenika te se stvara elektronički javni linč protiv zlostavljanog djeteta. Kako su ti podaci javni, mi odrasli bismo trebali reagirati. Posebno roditelji djece zlostavljača i žrtava zlostavljanja, rekla je Šušić, dodavši da se program protiv nasilja učenika provodi u oko 240 osnovnih škola u Hrvatskoj. Nakon dvije godine njegova provođenja čak 130 osnovnih škola nosi oznaku “Škola bez nasilja”.