Rezultati izbora za vijeća mjesnih odbora u Općini Sv. Filip i Jakov

Slika korisnika admin
filipjakov
Sv. Filip i Jakov

U nedjelju su se u općini Sv. Filip i Jakov održali izbori za nova vijeća mjesnih odbora za naselja Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar na Moru, Raštane Gornje, Raštane Donje, Sikovo i Tičevo-Veterinci. Od ukupno upisanih 4.183 birača glasovalo je njih 1.156, odnosno 27,6 posto birača upisanih u biračke liste. Od 1.156 glasačkih listića nevažećih je bilo 30 listića ili 2,5 posto.

Iako su izbori za članove vijeća MO ni po čemu ne mogu uspoređivati s lokalnim, naročito ne s parlamentarnim i predsjedničkim izborima, odazivom birača dolazimo do jasnog rezultata da građani, zapravo, i ne vide prvobitnu artikulaciju svojih potreba u mjesnim odborima, dakle, suprotno onome kako je zamislio zakonodavac.

Za vijeće mjesnog odbora Sv. Filip i Jakov od 1.457 birača glasovalo je 351 ili 24,1 posto upisanih birača. Nevažećim je proglašeno 5 listića. HDZ nositelja mr.sc. Filipa Đinđića je osvojio apsolutnu vlast. Naime, HDZ-u je 239 glasova donijelo pet vijećnika (mr.sc. Filip Đinđić, Željko Batur, Ivan Baričić, Zoran Pelicarić, Jure Milat), HNS-u 48 glasova i jednog vijećnika (Milivoj Vuletić), te NL Damir Majica s 59 glasova također jednog vijećnika.

U susjednom Turnju vlast je ponovno osvojila nezavisna Jovita Pirović, ovog puta obučena u HDZ-ov dres, dres njezine skorašnje, reformirane političke stranke u Turnju. Od 1.089 birača na izbore se odazvalo njih 301 ili 27,7 posto. Od 301 listića 13 je bilo nevažećih. HDZ je osvojio 166 glasova i 4 vijećnička mandata (Jovita Pirović, Romano Budanović, Ivan Matković, Nenad Bezinović), koalicija HSS-HSU 69 glasova i dva vijećnika (Slavko Pedisić, Milivoj Santini), a HSP 54 glasova i jednog vijećnika (Vinko Pedisić).

U Raštanima Donjim HDZ je osvojio 131 glas a HNS 56 glasova. Od 430 birača na izbore je 1zašlo 192 ili 44,6 posto. Nevažećih je bilo 5 listića. HDZ je osvojio 4 mandata (Zoran Galešić, Denis Galešić, Ante Katuša, Zdenko Galešić) a HNS jednoga (Ante Galešić).

Novo vijeće mjesnog odbora Raštane Gornje bit će biti HSP-ovo (Mićo Birkić, Ivan Mikulić, Ante Mitrović, Zlatko Mitrović, Melvio Katuša). Od 286 glasača na izbore je izišlo 35,3 posto ili 101 glasač. HDZ Željka Serdarevića osvojio je tek nedovoljnih 14 glasova tako da je 87 HSP-ovih glasova bilo dovoljno za svih pet vijećničkih mandata (Josip Zrilić, Luka Erstić, Ante Mikulić, Božena Mitrović, Zvonko Colić).

U malom Sv. Petru natjecale su se čak tri zbirne liste. Od 451 glasača glasovalo je 108 ili 23,9 posto. HDZ je osvojio najviše, 46 glasova ali nedovoljna dva vijećnička mandata (Josip Colić, Rajko Colić), NL Fedor Colić 36 glasova i također dva vijećnička mandata (Fedor Colić, Ljubomir Brčić), te HNS 22 glasa i jednog vijećnika (Aleksandar Colić). Za vlast u Sv. Petru potrebna je koalicija.

Također i u mjesnom odboru Tičevo-Veterinci bile su tri liste. HSP je osvojio 31 glas, HDZ 21 glas a HNS 13 glasova. Od 148 glasača glasovalo je 66 glasača ili 44,6 posto. HSP ima dva vijećnika (Mladen Zrilić, Zdravko Čirjak), HDZ isto dva (Marijan Colić, Dragan Zdrilić) i HNS jednoga (Željko Zrilić).

U Sikovu od 322 birača je glasovalo 36 glasača ili 11,2 posto. Jedina zbirna lista, koalicijska lista HDZ-HSP ima svih 5 vijećnička mandata (Josip Zrilić, Luka Erstić, Ante Mikulić, Božena Mitrović, Zvonko Colić).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno