Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trava “brža” od radnika Nasada

Autor: Anita Ćustić

30.05.2010. 22:00
Trava “brža” od radnika Nasada


Određeni su prioriteti, pa tako, primjerice Poluotok ili Bulevar, odnosno ulaz u grad, pripada prvoj zoni koja se najredovitije uređuje. Redovito se uređuju i, primjerice, Diklo, Petrčane i Puntamika budući da su to turističke zone. Mislim da Vruljica spada u treću zonu, kazao je Hrvoje Grdović
Zadar, kojemu se voli tepati da se pretvara u turističku metropolu Mediterana, doista je svake ljetne sezone uređeniji, zeleniji, cvjetniji i čišći.
Građani su itekako ponosni što se njihovu gradu iz godine u godinu dive tisuće turista, ali isto tako i jako osjetljivi na onih nekoliko “crnih” točaka. Jedna od takvih, zbog koje građani konstantno negoduju i svako malo traže odgovore i objašnjenja je okoliš ŠC Višnjik.
“Obrasla” dvorana i bazen
Naime, ovu prekrasnu sportsku dvoranu, upotpunjenu i novim bazenom, nagrđuje neuređen okoliš kojim dominira nepokošena trava. Kao i za svaki drugi problem u gradu, nekolicina Zadrana se u želji da doprinesu uklanjanju ove gradske sramote, elektronskom poštom obratila Gradu Zadru.
– Molim vas da se pokosi trava oko dvorane i bazena, a posebno ona s druge strane nove ceste, iza ograde pet urbanih vila kod Jadran Investa. Tko je uopće odgovoran za košenje, pitao je jedan građanin.
Iako nepokošena trava na ovoj lokaciji s obzirom na značenje sportskih objekata možda najviše dolazi do izražaja, ovo nikako nije jedina zapuštena površina u gradu.
Negoduje se i zbog nepokošene trave u jednom dijelu Vruljice, točnije u trokutu između ulica Ivana Meštrovića i Franje Tuđmana ili pak dijela pored Ulice Hrvatskog sabora, poznatijeg kao zaobilaznica. Osim izgleda neprimjerenog jednom turističkom središtu, Zadrani, osobito stanovnici spomenutih točaka, na ružne prizore s još manje naklonosti gledaju zbog opasnosti od zmija.
Direktor “Nasada” Hrvoje Grdović ističe da se u Zadru trava redovito kosi, ali u ovom periodu godine klimatski uvjeti pogoduju brzom rastu zelenila koje djelatnici ne stignu uvijek na vrijeme sanirati.
Prioriteti u košenju
– Grad Zadar ima plan u kojemu su definirane prva, druga, treća i četvrta zona javnih zelenih površina koje mi održavamo. Na taj način su određeni prioriteti, pa tako, primjerice, Poluotok ili Bulevar, odnosno ulaz u grad, pripada prvoj zoni koja se najredovitije uređuje. Isto tako, primjerice Diklo, Petrčane i Puntamika, koji nisu u planu Grada, redovito se uređuju jer je riječ o turističkim zonama. Mislim da Vruljica spada u treću zonu i zbog tog poretka se dogodi da tamo neki rubni dijelovi obrastu. Naši djelatnici rade i može ih se svaki dan vidjeti na terenu. Ali, primjerice, jučer je pala kiša, zbog koje će sad sve za jedan dan ponovno obrasti, pojasnio je Grdović.
Što se tiče predjela oko ŠC Višnjik, Grdović je pojasnio da to područje još uvijek nije u obuhvatu plana Grada Zadra te da još nije dovedeno u stanje u kojemu bi ga “Nasadi” mogli održavati.
Potvrdila je to i Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, naglasivši da ovo područje “Nasadi” povremeno urede, iako ono još uvijek nije javna zelena površina.
– Dio oko bazena i dvorane još uvijek nije izgrađen, još uvijek nije definiran njegov konačni izgled tako da on ne spada pod javnu zelenu površinu. Zbog toga ni “Nasadi” nemaju obvezu održavati tu lokaciju. Unatoč tome, oni povremeno dobiju nalog po kojem urede i pokose i to područje, kazala je Dadić.