Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Učenici OŠ Smiljevac državni prvaci u atletici

Autor: Dragana Glavočić

30.05.2010. 22:00
Učenici OŠ Smiljevac državni prvaci u atletici


Učenici OŠ Smiljevac na nedavno održanom Državnom prvenstvu školskih športskih društava u Rijeci ostvarili su izvrsne rezultate. Na natjecanju su se okupili najbolji sportaši hrvatskih osnovnih škola. Atletičari iz OŠ Smiljevac briljirali su na natjecanju te su osvojili naslov državnih prvaka. Zlatom su se okitili Bruno Zelić, Filip Konforta, Antonio Kvartuč, Robert Holovka, Ivan Kapitanović, Ante Papić, Stipe Alavanja, Kristian Parić, Marko Nekić, Vlatko Šaran, Nikola Žilić i Jozef Syla.
Prema riječima njihove profesorice Darinke Kotlar u Rijeku na natjecanje su otputovali samo prvaci sa županijskog i regionalnog natjecanja.
– Prijašnjih godina na državno natjecanje išli su učenici koji su osvojili prva dva mjesta, ali zbog štednje, ove godine išli su samo prvaci, kazala je Kotlar. Svoje snage odmjerili su sudionici natjecanja u sljedećim atletskim disciplinama – 100, 300 i 1.000 metara, skok u dalj, skok u vis, bacanje kugle i štafeta 4 x 100 metara. OŠ Smiljevac je u ukupnom poretku osvojila najveći broj bodova, odnosno 116,50.
Stipe Alavanja na natjecanju na stadionu Kantrida u Rijeci osvojio je prvo mjesto i maksimalnih 12 bodova u disciplini skok u vis.
– Do sada sam osvojio prva mjesta na županijskom, državnom i dalmatinskom natjecanju. Prije sam trenirao nogomet i košarku, ali u atletici sam se našao, kaže Alavanja.
Osobni rekord na 300 metara u Rijeci postigao je Robert Holovka. On je 300 metara pretrčao za 40,56 sekundi.
– Do sada se nisam bavio nijednim sportom a sada ću i nakon osnovne škole trenirati atletiku. Roditelji i prijatelji u tomu mi daju veliku podršku, kaže Robert. Prvo mjesto u disciplini skok u dalj osvojio je Marko Nekić s rezultatom 5,28 metara.
– Prije sam trenirao košarku, ali atletika mi je draža. Treninzi su zahtjevni, ali zato ne izostaje dobar rezultat, napominje Marko.
Profesorica Kotlar za mlade atletičare ima samo pohvalne riječi.
– Djeca su to koja odvajaju svoje slobodno vrijeme da bi trenirali atletiku. Naša je škola pretrpana s nastavom tako da nema mjesta za izvannastavne aktivnosti. Trening učenika odvija se u njihovo slobodno vrijeme, i to je vrlo pohvalno, kazuje Kotlar.
Selekcija učenika, ističe Kotlar, je 90 posto iz nastave. Naša sugovornica je mišljenja da se selekcija za atletiku može pošteno odraditi, jer su potrebni jedino štoperica i metar.
– S obzirom da dobro poznajem učenike kojima predajem, važna je suradnja s kolegama iz suprotne smjene. Bitno je učenike podvrgnuti testu da bi se iz njihovih rezultata moglo iščitati tko je u kojem sportu nadaren, kazuje Kotlar dodavši da djeca koji put na satu tjelesnog ne daju sve od sebe. Osim toga, zna se dogoditi da učenik ima izvrsne rezultate, a ne želi se natjecati. Hoće li učenik ostati u sportu, uvelike ovisi o treneru i ekipi.
– Prijašnjih godina bio je mnogo veći odaziv učenika za sudjelovanjem u sportu, no danas je manji. Prije nekoliko godina imali smo u školi čak 40 rukometaša od petog do osmog razreda, kazuje profesorica. U pripremi školskih atletičara, od velike pomoći je Atletski klub Zadar, u čijem članstvu učenici po završetku osnovnoškolskog obrazovanja i natjecanja ostaju.
– Kod ovih je učenika zanimljivo što su se neki prije bavili drugim sportom, a za neke je ovo prvo “sportsko” iskustvo. U atletici mnogi su se učenici našli i zavoljeli ovaj sport. Motivirajuće za učenike je i to što su nakon odrađenih priprema i treninga osvojili državno prvenstvo, a da se prije toga niti jedan od njih nije bavio atletikom, ističe profesorica Kotlar.
Pri upisu u srednju školu, učenici su sudjelovanjem na natjecanju ostvarili jedan, a pobjedom četiri boda.