Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bilosnićeva knjiga “Zvonko Bušić” predstavljena u Trilju i Podstrani

30.05.2011. 22:00
Bilosnićeva knjiga “Zvonko Bušić” predstavljena u Trilju i Podstrani


Poslije Splita, Gruda, Ljubuškog, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Zadra, Benkovca, Dugopolja, Vrgorca, Kaštela, Trogira i Imotskog, knjiga Tomislava Marijana Bilosnića «Zvonko Bušić» predstavljena je i u Trilju i Podstrani. U Trilju knjiga je predstavljena 26. svibnja u gradskoj kino dvorani, a u Podstrani 27. svibnja 2011., u hotelu San Antonio.
Na predstavljanju knjige govorili su dr.sc. Igor Šipić, kao recenzent knjige, autor Tomislav Marijan Bilosnić i Zvonko Bušić, koji je zbog otmice američkoga zrakoplova proveo pune 32 godine u američkim zatvorima.
Šipić je za ovu Bilosnićevu vrlo zanimljivu i intrigantnu knjigu rekao kako ona u ovom trenutku zauzima sam vrh hrvatske dokumentarne publicistike, jer je pisana vrlo detaljno, s bogatim povijesnim i dokumentarističkim materijalom. O životu i djelovanju Zvoka Bušića govorio je autor knjige Tomislav Marijan Bilosnić, koji je pročitao i pjesmu: ‘Uskršnja molitva za Zvonka’, objelodanjenu u zbirci «Molitve» nagrađenoj najprestižnijom nagradom «Tin Ujević!». Na kraju se nazočnima obratio i Zvonko Bušić, koji je pozvao domoljube na zajedništvo i domoljublje koje nije sebeljublje puno taštine.
Podsjetimo, Bilosnićeva knjiga je kronika o otmici i otmičarima putničkog zrakoplova američke tvrtke TWA (Trans World Airlines) nad New Yorkom, o razlozima otmice i što se njome željelo postići. Otmicu Boeinga 727, u kojem se nalazilo 92 putnika, 10. rujna 1976. izazvala je skupina Hrvata i jedna Amerikanka – Zvonko Bušić, Frane Pešut, Petar Matanić, Marko Vlašić i Julienne Eden Bušić. Nakon otmice i suđenja Zvonko je proveo 32 godine u američkim zatvorima te tako postao najduže zatočeni politički zatvorenik u hrvatskoj povijesti. Pomilovan je početkom srpnja 2008., a u Hrvatsku se vratio 24. srpnja 2008.