Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dan otvorenih vrata vinskih podruma Istre

30.05.2011. 22:00
Dan otvorenih vrata vinskih podruma Istre


U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije, županijskog odjela za Turizam i udruge istarskih vinara i vinogradara Vinistra proteklu nedjelju održala se manifestacija Dan otvorenih vinskih podruma.
Više od 80 vinskih podruma diljem Istarske županije bilo je otvoreno za posjetitelje koji su se ovom prigodom upoznali sa vinarima, rado degustirali i obavili kupnju njihovih vina po podrumskim cijenama. Svi zaljubljenici u vinsku kapljicu mogli su vidjeti moderne pogone i uređene kušaonice te doznati kako vinari kombinacijom tradicionalnog i suvremenog načina uzgoja vinove loze i prerade grožđa dobivaju vrhunska i svjetski priznata vina.
Svečano otvorenje ove 13. po redu manifestacije koja se tradicionalno odvija zadnje nedjelje u svibnju, održalo se u podrumu Armanda i Franka Kozlovića u Momjanu, te u vinariji Agrolagune u Poreču.
Projekt Dana vina i otvorenih vinskih podruma krenuo je iz talijanske regije Toskane sredinom 1990-ih, kao novi vid turističke promocije vina, da bi do danas poprimio obilježja pravog globalnog pokreta. Već se u prvim godinama proširio čitavom Italijom, a 1998. prešao njene granice. Te su godine, vrata podruma otvorile i pojedine regije u Sjedinjenim Državama, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Čileu i Urugvaju.
Istra se pridružila već 1999. godine i u prvom izdanju ove manifestacije obuhvatila 37 vinara koje je posjetilo oko 800 gostiju. Do danas, Dan otvorenih vinskih podruma je i u Istri izrastao u respektabilni jednodnevni festival vinske kulture, sa oko 12 tisuća posjetitelja.
Dan otvorenih vinskih podruma i izložba Vinistra, koja je nedavno održana u Poreču, su projekti usmjereni na izgradnju ugleda Istre kao prepoznatljive vinske regije.