Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nove svjetske medalje za Korlat vina

30.05.2011. 22:00
Nove svjetske medalje za Korlat vina


Vina Badela 1862 nastavljaju osvajati iznimne nagrade na svjetskim natjecanjima. Korlat Syrah 2007., Vinarije Benkovac osvojio je zlatnu medalju, a Korlat Merlot 2007., srebrnu medalju na svjetskom ocjenjivanju vina Concours mondial de Bruxelles 2011. Žiri je djelovao u sastavu najboljih svjetskih stručnjaka za vina iz čak 40 zemalja. Concours Mondial de Bruxelles održava se od 1994. godine i pozicionirao se  kao “svjetsko  prvenstvo vina” s gotovo 7000 uzoraka vina s četiri kontinenta koja budu prijavljena na ocjenjivanje. Ukupno gledajući, ovi uzorci predstavljaju više od 500 milijuna boca vina na globalnom tržištu. Ove godine na ocjenjivanje pristiglo je 7386 uzoraka, a žiri je nagradio samo 2145 vina.
Vina Badela 1862 osvojila su i medalje na svjetskom ocjenjivanju Decanter world wine awards, najuglednijeg svjetskog časopisa posvećenog vinima koji se prodaje u 96 zemalja. U konkurenciji 12 200 vina, vina Badela, Vinarije Benkovac osvojila su brončane medalje za Korlat Syrah 2007., Korlat Merlot 2007., Korlat Cabernet Sauvignon 2007. te preporuku za Sauvignon Daruvar 2009., Vinarije Daruvar. Na navedenom natjecanju glavni fokus je na potrošaču jer nagrade dodjeljuje stručni žiri na osnovu porijekla, različitosti stila te maloprodajne cijene vina.  
Na ocjenjivanju International Wine Challenge u Londonu brončane medalje osvojio je Korlat Syrah 2007., Vinarija Benkovac i Ivan Dolac 2007., PZ Svirče a preporuku Sauvignon Daruvar 2009., Vinarija Daruvar. International Wine Challenge je globalno prepoznat kao najbolje i najutjecajnije ocjenjivanje vina, s više od 10 000 prijavljenih uzoraka. U ocjenjivačkom žiriju ove je godine sudjelovalo više od 370 proizvođača vina, trgovaca vinima i vinskih novinara iz cijelog svijeta. Vina se ocjenjuju metodom 100 bodova, a samo vina ocjenjena ocjenom iznad 85 bodova idu u drugi krug ocjenjivanja i ulaze u konkurenciju za osvajanje medalje.
Vina Korlat promovirana su u prosincu prošle godine u Muzeju  suvremene umjetnosti u Zagrebu, i od tada kontinuirano osvajaju medalje na najprestižnijim manifestacijama svijeta. Da  podsjetimo, na jednom od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina, u Parizu – Vinalies Internationales 2011. u konkurenciji preko 3500 uzoraka, vina  Korlat Merlot berba 2007.,  Korlat Syrah berba 2007., vinarije Benkovac Badela 1862, osvojila su srebrne  medalje. U Veroni, na 19. svjetskom ocjenjivanju Vinitaly  2011., zlatnu medalju osvojio je Korlat Syrah berbe  2007., a specijalna priznanja osvojili su Korlat Merlot berba 2007., i Korlat Cabarnet Sauvignon berba 2007., Vinarije Benkovac, Badel 1862.
Korlat Syrah je duboke, tamne, crveno-ljubičaste boje, alkoholično, snažne bogate strukture. Intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama  zrelog bobičastog voća poput  kupine i crnih grožđica.  Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo  ukomponirane arome kave, crne čokolade te diskretne duhanske note. U ustima vino je živo, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo za konzumiranje.
Ivan Dolac vrhunsko je crno vino proizvedeno iz autohtone dalmatinske sorte Plavac Mali. Grožđe se bere isključivo ručno na lokalitetu Ivan Dolac na osunčanim nepristupačnim južnim padinama otoka Hvara. Ovo jako „muško” vino tamne je rubinske boje i karakterističnog sortnog okusa i mirisa. To je prvi hrvatski plavac s eko oznakom koja predstavlja potvrdu ekološkog uzgoja i proizvodnje.
Sauvignon Daruvar je vino  jasne zelenkasto-žute boje, u  čijim se profinjenim aromama  isprepliću sortni mirisi bazge  s aromama egzotičnog voća te  karamelasto-medastim tonovima. Na okus je mekan, pun, a  mirisi se ugodno nastavljaju i  u okusu. Sauvignoni iz Vinarije Daruvar su međunarodno najnagrađivanija hrvatska vina.