Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Učenicima će biti smanjeni bodovi zbog “nedostatka originalnosti”

30.05.2011. 22:00
Učenicima će biti smanjeni bodovi zbog “nedostatka originalnosti”


Priča o 14 eseja državne mature učenika Gimnazije Jurja Barakovića kod kojih su zbog gotovo identičnog navođenja citata ispravljači posumnjali na nepravilnosti, ipak neće završiti tragično za maturante, doznajemo u razgovoru s Rankom Artukovićem, ravnateljem Gimnazije Jurja Barakovića, koji je konačno dobio odgovor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, na njegovo pismeno očitovanje kojeg je NNCVVO zatražio nakon incidenta. Valja naglasiti kako je u javnosti ovih dana poznato da je istragom koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja među svim zadarskim maturantima pronađeno još 86 eseja gotovo identičnog sadržaja. Riječ je, dakle, o ukupno 100 eseja na višoj razini, od čega su čak 63 eseja napisali učenici Gimnazije Jurja Barakovića. No, kako navodi Artuković, u odgovoru NCVVO-a stoji da nitko od maturanata neće pasti na državnoj maturu, nego će biti kažnjeni smanjenjem bodova zbog “nedostatka originalnosti”.
– Kako stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz NCVVO-a, uočeno je da su pristupnici u oblikovanju svojih školskih eseja više pozornosti posvetili zanimljivostima iz piščeva života, pa tako, primjerice, navode mjesto autorovog rođenja, podatke iz njegovog privatnog života te se koriste šablonama poput: “Autor je najveći pisac francuske književnosti, nenadmašni portretist francuskog društva…”. Također pojašnjavaju da se, s obzirom da je iz smjernica za pisanje eseja jasno da se takvi detalji ne traže, nameće zaključak da su pojedini pristupnici vještinu pisanja stjecali na tečajevima i uz pomoć priručnika, koji su se pojavili na tržištu, a čija je valjanost neprovjerena, kazao je Artuković, osvrnuvši se i na činjenicu da je sve učenike za maturu iz hrvatskog jezika pripremala profesorica Tatjana Kamber, koja uz to, pripreme za maturu drži i u Agenciji intelektualnih usluga ACRO.
– Ja sam s profesoricom Kamber i njezinim radom inače jako zadovoljan, ali ovaj put je pogriješila i, iako su učenici s njom zadovoljni, ovo je za nju svakako “antireklama”. U najboljoj namjeri im je dala upute i šablone za pisanje eseja i učenici su se toga držali, što se naposljetku pokazalo pogreškom. No, na greškama se uči, kazao je Artuković, istaknuvši kako je ipak najsretniji zbog toga što učenici neće biti rigorozno kažnjeni i što se ispostavilo da u njihovoj školi nije bilo nikakvih neregularnosti prilikom provedbe ispita državne mature, a što bi u suprotnom, po njemu, bila velika “ljaga” za školu.
Napomenuo je također kako je dalje siguran da je državna matura fantastičan projekt, ali istina je da ništa ne može “iz prve” biti vrhunski realizirano, a to se dogodilo i s državnom maturom.
– Ja sam se uvijek zalagao za e-maturu, koja bi bila vrlo jednostavna i najobjektivnija i siguran sam da će uskoro i biti uvedena. Potrebno je vrijeme da se stvari usavrše. Ztao sam siguran da se do godine ovakve stvari neće ponavljati, zaključio je Artuković.