Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vlasnici na odmor, psi na ulicu

30.05.2011. 22:00
Vlasnici na odmor, psi na ulicu


Psi lutalice najčešće plaše djecu i starije građane, šetače duž šetnice kroz park šumu Soline, no mnoge od njih neodgovorni vlasnici ostavljaju tijekom godišnjeg odmora, što tek onda postaje još veći problem


Psi lutalice svakodnevno su na biogradskim ulicama, plažama i u parkovima. Riječ je o dugogodišnjem gradskom problemu koji se pokušavao riješiti Odlukom o skrbi za kućne ljubimce, obvezama, ali i kaznenim sankcijama za prekršitelje. No isto tako, niti jednom odredbom iz odluke nije jasno definirano što s napuštenim životinjama.
Njihovim bivšim vlasnicima najčešće se ne može ući u trag. Sama odluka o držanju i načinu postupanja s kućnim ljubimcima te napuštenim i izgubljenim životinjama, dopunjavana je nekoliko puta. Zadnjim izmjenama i dopunama spomenute odluke koju je usvojilo i biogradsko Gradsko vijeće, utvrđeno je da određivanje poslova skupljanja, čuvanja i usmrćivanja pasa koji nisu registrirani te napuštenih i izgubljenih životinja na području grada spada u komunalnu djelatnost.
Jedna od odredbi kaže da će se ti poslovi povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi registriranoj za obavljanje te djelatnosti. Budući da u gradu i okolici ne postoji stacionar za napuštene životinje, niti osoba koja je na tom planu do sada bila angažirana, ne zna se kako će se i na koji način obavljati taj di posla. Do daljnjega lutalice lutaju, a samo u nekim ekstremnim slučajevima i neugodnim susretima s psima lutalicama do sada su intervenirale jedino veterinarske ambulante.
Psi lutalice najčešće plaše djecu i starije građane, šetače duž šetnice kroz park šumu Soline, no mnoge od njih neodgovorni vlasnici ostavljaju tijekom godišnjeg odmora, što tek onda postaje još veći problem.