Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Euro je vrhunac moje karijere

30.05.2012. 22:00
Euro je vrhunac moje karijere


Ulazak u momčad vrhunac je moje karijere. Na natjecanjima poput Eura nema izrazitih favorita. Tamo svaka utakmica zahtijeva 90 minuta lavovske borbe. Prođemo li skupinu, sve opcije će biti otvorene – kaže Buljat


Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ta stara poslovica najbolje će opisati splet okolnosti koji je Juricu Buljata promovirao u 23 hrvatska reprezentativca za Euro. Stasiti Zadranin predstavljao je jedno od najvećih iznenađenja na širem popisu izbornika Slavena Bilića od 27 igrača, s tim da su mnogi bili uvjereni da će baš on dočekati 29. svibnja kao jedan od četvorice prekobrojnih.
Potvrda takvog razmišljanja stigla je uoči odlaska u Bad Tatzmannzdorf, kada je Buljat napustio reprezentaciju i vratio se u Zadar zbog krštenja svojih kćeri blizanki. Doduše, Bilić je u tim trenucima objašnjavao da je njegov povratak pod zastavu još uvijek moguć, no rijetki su vjerovali da taj scenarij može postati stvarnost.
– Prije nego što je objavljen širi popis kandidata za Euro, izbornik je razgovao sa mnom. Tom prilikom mi je i rekao koja četvorica stopera su u prednosti – objasnio je Buljat na jučerašnjoj redovnoj press konferenciji u Bad Tatzmannzdorfu.
Kako to već biva u životu, prilika kakva se ne pruža svakoga dana otvorila se u pet do dvanaest. Detaljna testiranja prošlog su utorka pokazala da Dejan Lovren ipak nije uspio dovoljno sanirati ozljedu Ahilove tetive koju je zaradio nakon zračnog dvoboja u 16. minuti finala francuskog Kupa između njegova Lyona i trećeligaša zvanog Quevilly. Baš je u tom trenutku stvoren prostor za Buljata.
– U ovom trenutku samo mogu reći da je ulazak u momčad za Euro vrhunac moje dosadašnje karijere. Od prvog trenutka sam znao da je izbornik spreman čekati Lovrena sve dok postoje minimalne šanse da se oporavi barem do druge utakmice. Kroz naš razgovor uoči objavljivanja popisa izbornik mi je objasnio tu situaciju, a na kraju je ispalo da se našlo mjesto i za mene – istaknuo je stasiti stoper.
 Haifa
Prošlog ljeta Buljat je nakon šest sezona provedenih na Poljudu napravio transfer od milijun eura u Maccabi” iz Haife. Budući da je Izrael nešto udaljeniji od Hrvatske, informacije o njegovim izvedbama nisu bile učestale u hrvatskim medijima. No, kada se pogleda minutaža koju je uknjižio, nije teško zaključiti da su njegovi novi poslodavci bili itekako zadovoljni. Naime, Buljat se vrlo brzo prometnuo u standardnog člana udarne jedanaestorke nekadašnjeg sudionika Lige prvaka.
– Moram priznati da sam jako zadovoljan, ako izuzmemo početak sezone. Tada sam zaradio neugodnu ozljedu ramena zbog koje sam propustio prvih šest utakmica. No, čim sam se oporavio, sve je krenulo odlično. Ove sezone odigrao sam 45 utakmica za Maccabi kao standardni igrač – tumačio je Buljat.
U tu kvotu spadaju nastupi u domaćim natjecanjima i Europskoj ligi. Za vrijeme kvalifikacija Lige prvaka, Buljat je imao problema s ozljedom ramena.
– Rezultati su bili solidni, ali sve je moglo izgledati bolje, uz malo više sportske sreće. U zadnjem pretkolu Lige prvaka ispali smo od Genka nakon lutrije jedanaesteraca, a i u Europskoj ligi pratili su nas pehovi – prisjetio se Buljat, dodavši da ne žali zbog odlaska u Izrael.
Prema njegovim riječima, tamošnje natjecanje je puno jače od MAXtv Prve lige, u kojoj je debitirao kao golobradi 17-godišnjak u dresu Zadra.
Dvaput zamjena
– Mislim da tu najbolji pokazatelj može biti podatak da su Izraelci imali čak tri kluba u skupinama Europske lige. Pored nas, tu su bili Hapoel i Maccabi iz Tel Aviva. U Izraelu se puno novca ulaže u nogomet, liga je puna vrlo kvalitetnih igrača, a sve to se osjeti kroz europske nastupe – objasnio je Buljat koji je uknjižio četiri nastupa za hrvatsku U-21 reprezentaciju.
Na višoj stepenici ta brojka se prepolovila. Preciznije, debitantski nastup za A reprezentaciju imao je 26. svibnja 2010. godine na prijateljskoj utakmici s Estonijom u Tallinnu, gdje u 88. minuti zamijenio Milana Badelja. Četiri i pol mjeseca kasnije imao je istu ulogu u ogledu s Norveškom u Zagrebu. Tada je ušao umjesto kapetana Darija Srne u 89. minuti. Iako je u dresu reprezentacije skupio manje vremena nego što je potrebno za ležerno ispijanje kave, Buljat se igrama za “Maccabi” izborio za status prve pričuve u stoperskoj garnituri. Na koncu priče našao se i među putnicima za Euro.
– Prije svega, za mene će to biti jedno veliko iskustvo koje će mi sigurno pomoći u karijeri. Što se tiče nekakvog pritiska, mogu reći da ga ne osjećam. Čak i da ga bude, smatram da se svaki od nas mora znati nositi s time jer ovo je hrvatska reprezentacija. Smatram da na natjecanjima poput Eura nema izrazitih favorita. Tamo svaka utakmica zahtijeva devedeset minuta lavovske borbe. Prođemo li skupinu, sve opcije će biti otvorene – zaključio je Buljat.


Badeljev krik




Dan nakon odlaska Dejana Lovrena, Šime Vrsaljka i Gorana Blaževića život reprezentativaca u Bad Tatzmannsdorfu tekao je ustaljenom kolotečinom. Odrađena su dva uobičajena treninga, na kojima je izbornik Slaven Bilić stavio naglasak na uigravanje braniča, s tim da su jednom golu stoperski par činili Vedran Ćorluka i Gordon Schildenfeld, a na drugom Jurica Buljat i Josip Šimunić.
Tijekom jutarnje porcije treninga, idilu je na nekoliko minuta narušio neoprezni Ivan Strinić. Naime, britki lijevi bek grubo je pokosio Milana Badelja čiji je krik vrlo vjerojatno probudio cijeli Bad Tatzmannsdorf i bližu okolicu. Na mjesto nesreće odmah je dojurio doktor Jurica Rakić, no njegova intervencija nije bila potrebna. Nakon tridesetak sekundi na zemlji, Badelj se sam pridigao i normalno nastavio trening.
Poslijepodnevno vježbanje iz preventivnih razloga preskočila su dvojica reprezentativaca. Vedran Ćorluka osjetio je lagano zatezanje u leđima, a Mario Mandžukić bolove u koljenima. Prema objašnjenjima liječničke službe ne radi se o nečemu alarmantnom.


Stalni trenažni proces


Od petka navečer do utorka popodne Jurica Buljat boravio je u rodnom Zadru, no to vrijeme nije potrošio na slobodne aktivnosti i odmor.
– Nakon utakmice s Estonijom u Puli izbornik mi je dao slobodne dane za krštenje djece, ali upozorio me da moram ostati u pravom ritmu treninga najmanje do zadnjeg dana za definiranje momčadi za Euro. Poslušao sam ga, kod kuće sam cijelo vrijeme bio u ozbiljnom trenažnom procesu – istaknuo je Buljat.