Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvatsko-njemačka ekstremna metal elita

30.05.2012. 22:00
Hrvatsko-njemačka ekstremna metal elita


Vjerujem da će i na ovom i na sljedećem albumu zaljubljenici ekstreme metal glazbe naći sigurno materijala za ozbiljno studiranje, kazao je Mara


Među brojnim vrhunskim bendovima koji će nastupiti kroz nekoliko dana na festivalu Metalfest Open Air 2012. na Puntamici publika će imati priliku poslušati i Gorthaur’s Wrath. Riječki bend nastao je 1998. godine, a osnovao ga je vokal Morbid skupa s tadašnjim članovima od kojih nijedan više nije u bendu. Nakon black i death metala, ovoga puta imat ćemo priliku poslušati nove stvari koje opisuju kao ekstremni metal. Ime benda dolazi iz Tolkienovih priča, Gorthaur je bilo jedno od starijih imena Saurona boga mraka koji je nastao kao metafora biblijskog Lucifera. Zadranin Marko Bilić – Mara je basist i klavijaturist benda, a osim vokala Morbida u bendu su i glavni gitarist Ross Feratu iz Njemačke i gitarist R.C. također iz Njemačke, a odnedavno je bend regrutirao i poznatog njemačkog bubnjara Christiana Bassa. Na metalfestu će zasvirati u ponedjeljak, na Liburnian stageu s početkom u 20 sati, a Mara je najavio što možemo očekivati.
S obzirom na to da se bend dosta mijenjao, koje pjesme svirate na Metalfestu stare ili nove?
– Na Metalfestu će biti predstavljeno šest isključivo novih pjesama. Cijeli band smatra da je ovo najbolji materijal do sada koji je stvoren u povijesti benda i iz tog razloga smatramo da se treba predstaviti ljudima što prije, a sve ostalo će biti povijest. Ovo će biti prvi do sada nastup benda u Zadru tako da imamo velika očekivanja i također veliko iznenađenje i za lokalnu i općenito za svu publiku koja bude prisutna. Zadar vidimo se, rat počinje!
Novim materijalom promijenili ste smjer, s black i death metala na ekstremni metal.
Novi materijal se može opisati kao ekstremni metal, iako ne volimo kategorizaciju zato što nas ograničava. Novi materijal je spoj punk-rocka i ekstremnog metala i metala općenito, da vam otkrijem tajnu, a šta će biti na idućem albumu to ni sami još ne znamo, ali imamo tri nove pjesme koje nismo uvrstili na sadašnjem albumu, a koje opet za nijansu odskaču od sadašnjih pjesama, samo mogu reći da su one spoj progresivnog-ekstremnog-psihodeličnog-mračnog metala, tako da vjerujem da će na ovom i na sljedećem albumu zaljubljenici ekstreme metal glazbe naći sigurno materijala za ozbiljno studiranje.
Prvi album “Ritual IV” izišao je za engleskog izdavača “Casket music records”, a nakon njega imali ste turneju s Ektomorfom i Korzusom. Kako je bilo?
Gorthaur’s Wrath je počeo aktivnije svirati po Europi i općenito ostvarivati veće uspjehe nakon potpisivanja ugovora s njemačkim managementom “Heavy space agency” pod kojim se bend i trenutačno nalazi. Turneja s Ektomorfom i Korzusom je odrađena 2011. godine u sklopu promocije albuma “Ritual IV”. Bend se tada prvi put predstavio široj europskoj publici i postigao veliki uspjeh i odaziv, posebno u Njemačkoj i Austriji tako da je turneja bila apsolutni uspjeh i pravi proboj na strano tržište. Prije svake turneje dolaze neizbježno i velike pripreme, a s time i veliki stres, a posebno u našem bendu. Jedna situacija koju bih istaknuo kao važnu je da smo prije same turneje nekih tjedan dana imali totalni raspad benda i tom prilikom je turneja bila upitna jer su neki članovi benda u zadnji čas bili spriječeni za odlazak, a neki su i sami bojkotirali tour, lažući da imaju drugih važnijih problema. A rezultat toga je da smo našli zamjenu za te tzv. stalne članove benda koji su to odradili još bolje i kvalitetnije. Naravno, nakon uspješnog toura ti isti članovi benda su postali prošlost. Na turnejama je sve moguće od međusobne tuče i brutalnih svađa kojom sam dvosobno (haha) prisustovao između članova “posade”, do stjecanja doživotnih prijatelja kao u našem slučaju s članovima brazilskog trash metal benda Korzus, s tim momcima i na Grenland. Svaki dan proveden na turneji je jedan mikroživot u kojem se svašta dogodi, ali većinom pozitivno i nezaboravno.
U medijima vas predstavljaju kao “hrvatsko-njemačku ekstremnu metal elitu”?
– Bend je trenutačno definitivno prešao na jednu drugu razinu i što se tiče pristupa radu i same organizacije bez koje profesionalni bend ne može funkcionirati.
Kazao nam je i kako njihov najnoviji album “War for Heaven” izlazi krajem godine i da je sniman prethodna tri tjedna u Njemačkoj, u Woodshed studiju pod producentom V. Santurom (Triptykon/ Dark Fortress). Album je konceptualan i sastoji se od 11 pjesama, a trenutačno su u potrazi za novom izdavačkom kućom tako da će svi detalji biti uskoro objavljeni kada dođe vrijeme. Nakon Metalfesta planiraju još nekoliko europskih festivala i lokalnih koncerta, snimanje spota, a na jesen slijedi europska turneja čim album službeno izađe.


Zadranin na bas gitari




Mara je Zadranin koji u Gorthaur’s Wrathu svira bas gitaru, a sprema se svirati i klavijature.
– U GW-u sviram bass gitaru, ali se za sljedeći album spremam i na klavijature, ali više za semplove i neke dodatno brutalne magične zvukove (hehe), što znači da u isto vrijeme sviram i bass i klavijature, što bi u sportu bilo igranje rukometa i nogometa u isto vrijeme. Moji početi glazbene edukacije pripadaju old-school žanru tj. moji uzori su bendovi kao kozmički bend Van Der Graaf Generator, zatim King Crimson, Yes, a tek onda progresivan metal iz kojeg sam, tehnički recimo, sazrio kao basist, naravno, treba još učiti. Tu su bendovi koje je moj brat Morbid isključivo zabranio da govorim za javnost, a to su Rush i Dream Theater, naravno, sve drugo osim M. Mensona ne dolazi u obzir.
Što reći za kraj, War for Earth has begun!!!!!