Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Karamarko računa na zanatliju Šeksa

30.05.2012. 22:00
Karamarko računa na zanatliju Šeksa


Šeks ima veliko iskustvo, najjači je zanatlija u smislu saborskih procedura i sigurno da će se to uzimati u obzir, rekao je Karamarko


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je jučer rješavanju unutarstranačih problema prednost pred svečanim primanja na Markovom trgu povodom Dana Sabora. Dok su na katu zastupnici, bivši najviši državni dužnosnici i strani diplomati slušali govor predsjednika Sabora Borisa Šprema, u prizemlju zgrade hrvatskog parlamenta, u prostorijama Kluba zastupnika HDZ-a, Karamarko se sastao s Vladimirom Šeksom. Premda se nagađalo da je na dnevnom redu bila Šeksova dužnost potpredsjednika Sabora, Karamarko je novinarima rekao da to nije bila tema nego “situacija u stranci”. Predsjednik glavne oporbene stranke priznao je da odlazak Josipa Salapića u HDSSB nije ugodan, ali je istaknuo da je to normalan proces slijeganja prašine u HDZ-u. Pritom je Karamarko ustvrdio da se ne boji novih gubitaka u HDZ-ovom Klubu.
– Stranka je vrlo čvrsta, stabilna, iz dana u dan vraća se samopouzdanje i HDZ je na dobrom putu da se digne. Ono što tražim je jedinstvo i to je imperativ svih imperativa, izjavio je Karamarko.
Nema rezanja
Novinare je zanimalo što će biti sa Šeksom koji je nakon razgovora s predsjednikom HDZ-a otišao na ručak s Jadrankom Kosor. Karamarko je ponovio da će o Šeksovom potpredsjedničkom mjestu u Saboru odlučivati vodstvo HDZ-a, ali da s njim i dalje računa.
– Šeks ima veliko iskustvo, najjači je zanatlija u smislu saborskih procedura i sigurno da će se takve stvari uzimati u obzir pri odlučivanju. Nema rezanja, neće biti prelamanja preko koljena, naglasio je Karamarko koji uskoro očekuje smirivanje u HDZ-u i pobjedničkih i gubitničkih strasti.
Salapić je, pak, vrlo brzo usvojio neke standarde u Klubu zastupnika HDSSB-a, primjerice stavio je na rever kaputa bedž “Heroj, a ne zločinac” koji slavonski regionalci nose kao protest zbog osude i zatvaranja Branimira Glavaša.
“Glavaš nevin”
Novinarima je Salapić pojasnio i da je spoznao da je Glavaš nevin.
– Ovih dana temeljito sam pročitao Glavaševu presudu. Smatram da je Ustavni sud treba detaljno preispitati. Sramotno je i skandalozno da se sve žrtve do 8. listopada 1991. u toj presudi ne smatraju žrtvama, da se Zbor narodne garde tretira kao paravojna, a JNA u tom razdoblju kao legalna vojna formacija. JNA je bila agresor, a ZNG legitimno tijelo koje je branilo Osijek i Osječko baranjsku županiju. I zato je sramotno da bilo koji nevin čovjek nevin sjedi u zatvoru, upozorio je Salapić. Opet se zgražao zbog licemjerja u HDZ-u, koje mu je bilo motiv dolaska. Čak je ocijenio da HDZ više nije stranka kakvu je stvorio Franjo Tuđman jer u njoj nema časti, poštenja, zajedništva, sloge i političke vizije.


Salapićev udar na HDZ




Salapić nikako ne može oprostiti pojedinim HDZ-ovcima što su okrenuli leđa Jadranki Kosor, pa im čak na nos nabija visoke plaće koje im je ona donedavno osiguravala.
– Nitko od ministara nije bio talac, otet da sjedi u Vladi i uzima velike plaće. Primjerice, jedan suradnik Jadranke Kosor imao je 37 tisuća kuna plaće. Nakon dvije godine kaže da je nesposobna i da je treba smijeniti, izjavio je Salapić a onda otkrio da je mislio na Davora Stiera koji je bio vanjskopolitički savjetnik Jadranke Kosor dok je bila premijerka. Svojedobno je ona sama otkrila kako Stier, zato što često putuje u Bruxelles lobirati za hrvatske interese, prima plaću veću od premijerske i to u eurima, u iznosu 24 tisuće kuna neto. Nije jasno o kojih 37 tisuća je jučer govorio Salapić jer je Stier to odbio komentirati.
– Moramo se izdići iz politike pljuvanja, trebamo početi doista raditi. A Salapić koliko je bio vjerodostojan u pljuvanju po Branimiru Glavašu, toliko je sada vjerodostojan u pljuvanju po HDZ-u, jedino je što je Stier htio reći o Salapićevoj opasci na svoj račun.