Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najavljuju glasno, odustaju tiho

30.05.2012. 22:00
Najavljuju glasno, odustaju tiho


Posljednji slučaj naknadne reakcije na problem je slučaj s maturom, no to je tek jedan u nizu onih kada ministri povlače zamisli pravdajući se realnim stanjem i manjkom novca


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je mogućnost otkaza onima koji su radili na pripremi mature zbog pojedinih pitanja iz hrvatskog jezika na koje su se maturanti žalili a stručnjaci iz njegove radne skupine pitanja su ocijenili preteškim ili neprimjerenim srednjoškolskom ispitu iz hrvatskoj jezika. Pokazalo se, pak, da su maturanti znatno lošije rezultate pokazali na pitanjima koja ni njima ni radnoj skupini nisu bila problematična. U Vladi, kako doznajemo, nisu baš sretni u kojem se smjeru razvija “predstava” oko mature, a nekoliko naših sugovornika iz Banskih dvora ističe da je dobro da je ministar reagirao na pritužbe maturanata, ali da je posao ipak trebalo raditi u tišini jer se radi o žalbama tek manjeg dijela učenika. Rezultati su pokazali da za te pritužbe možda i nije bilo razloga, pa se jedan naš sugovornik iz Vlade pita jesu li pod utjecajem javnog pritiska radili i ljudi iz Jovanovićeve stručne skupine i hoće li “kazne” ako ih bude biti doista pravedne.
Rezanje u startu
Iako joj tek curi osmina mandata, ne bi povlačenje ručne u ovom slučaju bilo prvi put da Vlada, odnosno njezini ministri, nešto najave pa da pravdajući se realnim stanjem od toga odustanu. Tako je realno stanje već u samom startu srezalo najavu ministra turizma Veljka Ostojića da će paraleno s povećanjem PDV-a na 25 posto, on u turizmu pasti na deset posto, kako ta grana ne bi bila u tržišnom natjecanju s nelojalnom konkurencijom odnosno zemljama koje imaju znatno niži PDV, pa tako i u turizmu. Ubrzo je niži PDV bio rezerviran samo za restorane i kafiće, odnosno pripremu hrane i prodaju pića, uključujući vino i pivo, a bez ostalog alkohola. Već kod usvajanja smjernica za izradu proračuna uvođenje niže stopa PDV-a u turizmu prebačeno je na sljedeću godinu.  
Još jedan Ostojić, Ranko Ostojić ministar unutarnjih poslova morao je odustati od svojih zamisli, Zakona o policiji, ali on je štetu zbog povlačenja umanjio objasnivši kako na tom zakonu neće inzistirati jer je mu je važniji europski put Hrvatske, a u Europskoj komsiji nisu bili najsretniji najavljenim promjenama.
Zabune i pojašnjenja
Ostojićima očito ne ide s najavama, pa je tako jedno od prvih obećanja novog ministra zdravlja Rajka Ostojića da će ukinuti naplatu zadravstvenog doprinosa od tri posto na mirovine iznad 5.180 kuna, također suočeno s realnošću, a ona znači nedostatak novca u proračunu, palo još u veljači kad je Vlada odlučila smanjiti zdravstveni doprinos sa 15 na 13 posto. Ni tu se baš nije najbolje snašao, dok su iz Vlade stizale poruke da će do kraja mandata dodatno rezati zdravstvene doprinose, on je bio uvjeren kako je smanjenje doprinosa samo privremeno. Koga će proračunska realnost demantirati tek treba vidjeti. Najavljivao je Ostojić na početku mandata i da će liste čekanja na zdravstvene preglede srezati do lipnja ove godine, a nedavno je objavio svoj ambiciozni plan po kojem bi se to trebalo dogoditi – do kraja ove godine. Opet je kriva realnost, tek treba informatički umrežiti sve bolnice.
Za neke zabune i dodatna pojašnjenja ako se od nečega mora odustati nije kriv isključivo Rajko Ostojić. Tako je nedavno Vlada na svom twitteru, reagirajući na pritužbe twitteraša na račun rigoroznog režima nepušenja u hrvatskim restoranima, poručila da bi restorani u dogledno vrijeme mogli dobiti dozvolu za pušenje – ali samo u dobro ventiliranom prostoru. Objasnili su da se i kod nas može očekivati primjena austrijskog modela po kojem svaki ugostitelj sam odlučuje o zabrani pušenja, a u dobro ventiliranim prostorima u restoranima se smije pušiti. Ministar je pak naknadno objašnjavao dasadašnji režim pušenja, odnosno nepušenja u restoranima ostaje.
Štednja na stavkama
Nedostatak novca presudio je u slučaju dionice autoceste Rijeka – Žuta Lokva. Sad već bivši ministar prometa Zlatko Komadina javno je promovirao taj projekt, a premijer Zoran Milanović objasnio je da Vlada u njega ne ide zbog nedostatka sredstava.
Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy odmah je po najavi zabrane besplatnih plastičnih vrećica izračunala kako će one koštati dvije kune. No, pravilnici koji će o tome odlučiti tek se trebaju donijeti, a besplatne plastične vrećice kako se čini preživjet će barem ovu godinu.
Nisu u Vladi uspjeli ni u svojoj najavi uštede dvije milijarde kuna na dodacima na plaće, prekovremenim satima u javnom sektoru i ugovorima na određeno. Štednja na tim stavkama se nastavlja, ali Vlada je od ambicioznog plana odustala, jer troškovi zaposlenih i dalje rastu, pa kreće u pregovore oko ukidanja božićnice i regresa.