Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Objava rata automatima za cigarete

30.05.2012. 22:00
Objava rata automatima za cigarete


Zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima neće se mijenjati, no poradit će se na ograničavanju dostupnosti cigareta putem automata, najavio je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić povodom Svjetskog dana nepušenja, 31. svibnja.
– Zakon ostaje isti, niti na jednoj koordinaciji niti sastanku u Vladi nije se govorilo o promjeni zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Izrazito smo povećali broj inspekcijskih nadzora, svjesni da se zakon ne poštuje, a pokušat ćemo smanjiti i indirektnu kupovinu cigareta preko automata, gdje mladi mogu nabaviti cigarete bez nadzora. O tome ozbiljno razmišljam, a započeli smo i zakonske promjene u tom smjeru, poručio je Ostojić.
U Hrvatskoj, kažu statistike, puši svaka treća odrasla osoba, a 9.000 ljudi godišnje umre od bolesti uzrokovanih pušenjem. Među pušačima zabrinjavajuće je visok broj mladih, upozorio je ministar.
– Već u prvom razredu srednje škole svakodnevno puši svaka peta djevojčica i svaki peti dječak, a 60 posto njihovih vršnjaka probalo je pušiti. Uzrok je tome nedostatak zdravstvenog odgoja, koji mora ukazati na to da je pušenje štetna navika i ključan izbježivi čimbenik za više od 30 bolesti, što kroničnih, što malignih, upozorio je Ostojić.
Svjetski dan nepušenja ove godine ima svrhu educirati javnost o štetnoj taktici duhanske industrije i sprječavati njezin prikriveni utjecaj preko sponzorstava, dobrotvornih akcija, financiranja znanstvenih istraživanja. Borbom protiv pušenja, koje u svijetu godišnje odnese oko šest milijuna života pušača i oko 600.000 života pasivnih pušača, bavit će se i novoosnovano povjerenstvo Ministarstva zdravstva za borbu protiv pušenja.