Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poduzećima zajmovi uz upola niže kamate

30.05.2012. 22:00
Poduzećima zajmovi uz upola niže kamate


Program je namijenjen ponajprije financiranju obrtnih sredstava za poduzetnike, velike i male, koji su se zbog krize našli u teškoćama


Državna razvojna banka najavila je gospodarstvu novu seriju kredita u iznosu od oko osam milijarda kuna kako bi smanjila nelikvidnost u zemlji te potaknula hrvatsku proizvodnju i izvoz. Poduzeća i obrtnici moći će kredite dobiti uz kamate upola niže od tržišnih i uz znatno povoljnije instrumente osiguranja, kazao je jučer Anton Kovačev, predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja te zajmove osigurava u suradnji s Vladom, HNB-om, poslovnim bankama i HAMAG-om.
Novac za dugove
– Program je namijenjen ponajprije financiranju obrtnih sredstava za poduzetnike, velike i male, koji su se zbog krize našli u teškoćama, a imaju najmanje 25 posto privatnog vlasništva i najmanje 10 posto prihoda ostvaruju na međunarodnom tržištu, kazao je Kovačev na konferenciji za novinare u nazočnosti ministra financija Slavka Linića, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa te direktora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) Darka Liovića.
Krediti su namijenjeni za podmirenje dugova vjerovnicima, pri čemu će se do 30 posto iznosa moći iskoristiti za otplatu duga bankama, najavio je Kovačev. Prema njegovim riječima, krediti će se isplaćivati putem poslovnih banaka, a HBOR će raspisati natječaj za kreditne kvote. Najviše će dobiti banke koje ponude najmanje kreditne marže.
Polovinu iznosa kredita osigurat će poslovne banke, a drugu polovinu HBOR. Uz očekivanu fiksnu maržu od oko jedan posto, banke će na kredit zaračunavati i svoje kamate u iznosu prinosa na trezorske zapise na godinu dana, koji se trenutačno kreću između 3 i 4 posto, ili uz 12-mjesečni Euribor za kredite s valutnom klauzulom. Drugim riječima, poslovne banke će gospodarstvu osigurati oko četiri milijarde kuna kredita uz četiri do pet posto kamata fiksnih tijekom godine dana, ali cijena kredita ipak će biti niža. Naime, HBOR će na to dodati četiri milijarde uz fiksne kamate od samo 1,8 posto, što znači da bi krajnje kamate za poduzetnika u ovom trenutku iznosile između tri i četiri posto – prema tumačenju Slavka Linića.
Preuzimanje rizika
Druga velika pogodnost novih HBOR-ovih kredita, koji se daju na tri godine uz poček do 12 mjeseci, u tome je što država preuzima veći rizik za njihovu otplatu. Poslovna banka preuzet će najviše 60 posto rizika, a HBOR 40 posto, pri čemu će državna agencija HAMAG Invest jamčiti 80 posto glavnice kredita. To se odnosi na male i srednje poduzetnike, a za velike investicije HBOR će preuzeti i 50 posto rizika na kredit, objasnili su Liović i Kovačev. HBOR-ovim kreditima veliku podršku dali su ministri Maras i Linić, naglašavajući da Vlada tim potezima želi smanjiti nelikvidnost, ojačati gospodarsku aktivnost i potaknuti razvoj.


Linić: Nećemo dopustiti zatvaranje rafinerija




Linić je poručio da Vlada neće dopustiti zatvaranje rafinerija, koje su od početka ove godine znatno smanjile rad. Zamoljen da komentira veliki pad industrijske proizvodnje u zemlji, Linić je to protumačio padom proizvodnje u brodogradnji, energetici, sisačkoj Željezari i proizvodnji naftnih derivata, pri čemu je istaknuo odlučnost Vlade da potiče industriju i izvoz.
– Rafinerije smanjuju proizvodnju, pa derivate sve više uvozimo. To je put u zatvaranje rafinerija, ali to nije politika Vlade i vlasnika Ine, upozorio je Linić. Ministar smatra da i HEP mora proizvoditi više struje, umjesto da je uvozi, a uz aktivnosti u brodogradnji trebalo bi restrukturirati i sisačku Željezaru.