Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poljaci mijenjaju kuću za godišnji odmor na Jadranu

30.05.2012. 22:00
Poljaci mijenjaju kuću za godišnji odmor na Jadranu


I Poljaci su odlučili zaraditi od Eura te su počeli nuditi smještaj u svojim kućama i stanovima za sedmodnevni boravak na Jadranu, kaže Bojan Baketa, direktor predstavništva HTZ-a u Poljskoj


Kako se bliži lipanj, sve je veći interes za odlazak u Poljsku. Glavni je razlog Europsko nogometno prvenstvo i prve utakmice hrvatske reprezentacije protiv Irske, Italije i Španjolske, koje će se odigrati u Poznanu i Gdanjsku 10., 14. i 18. lipnja. Cijene za odlazak na te utakmice kreću se od oko 980 kuna naviše, a razni aranžmani variraju od jako skupih do sasvim prihvatljivih.
Tako se, primjerice, nudi čarter iz Zagreba prema Poznanu na sam dan utakmice gdje se odigravaju utakmice između Hrvatske i Irske te Hrvatske i Italije koji (za jednu osobu) košta čak 4.500 kuna i to bez ulaznice, noćenja i hrane. Prema Gdanjsku, gdje će se pak održati utakmica hrvatske reprezentacije sa Španjolskom, cijena tog istog čartera, koji se usput rečeno odmah nakon utakmice vraća u Zagreb, košta 200 kuna više. Inače, letimičnim pregledom, cijene noćenja se u to vrijeme u Poznanu kreću od 60 do 150, a na dan utakmica od 120 do 190 eura. U Poznan se može i avionom preko Berlina i dalje automobilom, i to na tri dana, sa smještajem u hotelu s tri zvjezdice, što će koštati otprilike oko 5.000 kuna po osobi, ako troškove dijele četiri osobe. Isti takav aranžman za individualca koštat će gotovo duplo skuplje – oko 9.290 kuna. U ovu su pak cijenu uključene i ulaznice. Na utakmicu sa Španjolskom može se i avionom preko Kopenhagena do Gdanjska na bazi dva noćenja u hotelu s tri zvjezdice, ali bez ulaznica, što košta 6.390 kuna, s time da se na to plaćaju i zrakoplovne pristojbe od 1.700 kuna.
Autobusima najjeftinije
Definitivno je povoljnija varijanta putovanje autobusom na više dana u koje se mogu pogledati dvije ili čak sve tri utakmice hrvatske reprezentacije. Aranžmani traju od 7 do 12 dana, a koštaju od 2.700 do 3.400 kuna, u što je uračunat prijevoz i noćenje s doručkom u hotelu s tri zvjezdice, ali ne i ulaznice.
– Navijačima preostaje i da krenu prema Poljskoj u vlastitom aranžmanu i da na licu mjesta nađu smještaj u “kućnoj radinosti”, kaže nam Bojan Baketa, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj.
– Poljska ne raspolaže s toliko hotelskog smještaja koliko se očekuje posjetitelja, odnosno navijača. A prema podacima PR-a Europskog nogometnog prvenstva, očekuje se oko 800 tisuća navijača, što je 45 posto više no što ih je bilo na zadnjem prvenstvu 2008. godine. Međutim, čini mi se da je to pretjerivanje jer na stadionima nema mjesta za tolike navijače. Međutim, bilo kako bilo, smještaj još uvijek nije sav rasprodan, mada je sve veći interes kako se bliži prvenstvo. Ali tko god da dođe, neće ostati bez smještaja. Zanimljivo je i to da su Poljaci, kao što bi to učinili i svi drugi, odlučili zaraditi od Eura te su počeli nuditi i smještaj u svojim kućama i stanovima, pa čak preko društvenih mreža u zamjenu nude i svoje stanove i kuće za sedmodnevni boravak na Jadranu, priča nam Baketa.
Cijene kao na moru
Veli da cijene nisu toliko otišle u nebo, mada ističe da će se, primjerice, cijene hrane kretati otprilike kao na Hrvatskoj obali. Ako cijene i budu previsoke, dodaje, tržište, odnosno potražnja će ih regulirati. Ističe da se u Poljskoj još uvijek ne spekulira o tome koliko njihov turizam očekuje dobiti, odnosno zarade od ove značajne sportske manifestacije.
– Inače, u Poljskoj je sve spremno za dolazak navijača. Stadioni, pravi ljepotani, su gotovi, ceste još nisu do kraja i mislim da ih neće sve ni uspjeti zgotoviti do početka prvenstva, pa hrvatski navijači moraju i na to biti spremni. Također, moraju biti spremi na to da u Poljskoj ceste nisu tako dobre kao kod nas. Međutim, što se tiče informacija, Poljaci su tu jako spremni. Nude ih na svim jezicima, pa čak i na hrvatskom, na svojim web stranicama, zaključuje Baketa.
Dodaje da Europsko nogometno prvenstvo definitivno neće zadržati Poljake kod kuće jer oni sve više novca izdvajaju na putovanja, a Hrvatska im je jedna od tri najdraže destinacije.
Inače, što se tiče Europskog nogometnog prvenstva, većina turističkih djelatnika veli da ne bi trebalo imati veći utjecaj na dolazak turista u Hrvatsku tijekom lipnja, a tu informaciju nedavno su potvrdili i direktori austrijskog i njemačkog predstavništva Hrvatske turističke zajednice.


Poljaci imaju sve deblji novčanik




Otkad su ušli u Europsku uniju, Poljaci imaju sve deblji novčanik i sve više novca izdvajaju za edukaciju svoje djece, zdravstvo i putovanja. Danas su u Hrvatskoj 6. najvažnije emitivno turističko tržište i lani su ostvarili 494 tisuće dolazaka, što je šest posto više, te 3,3 milijuna noćenja, što je također porast od šest posto u odnosu na godinu prije. Ovo je tržište već sedam godina u porastu i tako će biti i ove godine. To već govore podaci od prva četiri mjeseca u Istri. Ostvareno je 3.256 dolazaka, što je 172 posto više nego lani, te 9.326 noćenja, što je 142 posto više. Bilo bi zaista pretenciozno reći da je to samo efekt promocije. I to naravno ima svoj utjecaj, ali moramo voditi računa da njima u gospodarstvu ide sve bolje, Hrvatska im je jedna od tri najpopularnije destinacije i treći razlog su dugački vikendi koje koriste za putovanja, objašnjava direktor Baketa.
Zadnji u nizu takvih produženih vikenda bio im je oko 1. svibnja zbog čega vjeruje i da će rezultat za svibanj biti, što se poljskih turista tiče, odličan.
– Poljaci u Istri jako vole kampove, a Dalmacija im je draga jer preferiraju privatni smještaj. Nažalost, nedostaje bolja suradnja između hrvatskih i poljskih turoperatora, treba se razviti priča oko hotela te se trebaju uspostaviti avionske linije, zaključuje Baketa.