Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U sezoni sigurnija opskrba strujom

30.05.2012. 22:00
U sezoni sigurnija opskrba strujom


Postavljanje podzemnih kablova trebalo bi spriječiti ispadanje pojedinih dijelova Paga iz elektrosustava, a posebice na području nekadašnjeg starog pogona solane, odnosno na području na kojem se nalaze magazini, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić


Zbog bure i posolice u Pagu zimi često dolazi do nestanka električne energije ili pada napona, a to se ponekad događa i ljeti na područjima na kojima je potrošnja struje velika. Prošlog ljeta je nekoliko puta dolazilo do nestanka struje uz magazine na Prosici gdje su se nalazili štandovi i lunapark. U mjestu Šimuni je također ljeti dolazilo do problema zbog pada napona. Kako bi se to spriječilo u Pagu se, u ulici Put Starog grada, u Ulici Stjepana Radića i na Prosici radi podzemno kabliranje visokonaponskog voda, a u mjestu Šimuni se, uz postavljanje podzemnih kablova, gradi i trafostanica.
– Postavljanje podzemnih kablova trebalo bi spriječiti ispadanje pojedinih dijelova Paga iz elektrosustava, a posebice na području nekadašnjeg starog pogona solane, odnosno na području na kojem se nalaze magazini, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
U mjestu Šimuni gradi se trafostanica i kanal za polaganje podzemnog visokonaponskog voda. Nova trafostanica osigurat će trajnu opskrbu električnom energijom cijelog mjesta Šimuni. No, najviše problema s elektroopskrbom u Pagu se pojavljuje zimi i podzemno kabliranje se smatra jedinim dugoročnim rješenjem. Zimi bura na elektrokablove nanese posolicu, a nakon što padne kiša, dolazi do kratkih spojeva i nestanka struje. Protekle zime, za vrijeme bure, kućanstva su ostajala bez struje za najhladnijih dana, a mnogi su imali grijanje samo na struju. Članovi DVD-a Pag su u nekoliko navrata prali elektroinstalacije od nakupljene posolice i tako su spriječili dugotrajniji nestanak struje. Djelatnici paškog pogona „Elektre Zadar” redovito, nakon svake jače bure, peru kablove od soli. No, pranje elektrokablova je također problem jer se za vrijeme pranja isključuje struja. „Elektra Zadar” je postavila podzemne kablove na pojedinim dijelovima Paga, primjerice uz kulu Skrivanat, međutim, trajno rješenje je podzemno kabliranje cijelog područja Paga, a posebno stare jezgre u kojoj su električne instalacije u većem dijelu stare i dotrajale.
– Planiramo poboljšati elektroopskrbu na svim dijelovima grada Paga izgradnjom nekoliko trafostanica kako bi se smanjio rizik od nestanka struje do kojeg dolazi nakon bure i posolice. Radovi koji se sada izvode poboljšat će elektroopskrbu na pojedinih dijelovima Paga za vrijeme turističke sezone. To je početak ostvarivanja plana poboljšanja elektroopskrbe Paga, zaključio je gradonačelnik Fabijanić.