Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vinković ne zna ima li u HDSSB-u homoseksualaca

30.05.2012. 22:00
Vinković ne zna ima li u HDSSB-u homoseksualaca


Splitski gay pride jučer je u Saboru potpuno zasjenio Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011. godinu, a glavna “zvijezda” bio je zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković.
– Čak je u Bibliji zapisano, a Boga mi i u prirodi, da ukoliko bi se mužjaci s mužjacima parili, ili ženke sa ženkama, ni ja ni vi ne bi ovdje sjedili. Radi se o nastranosti, o bolesti. Ne želim upotrijebiti riječ gay u Hrvatskom saboru. Za lezbaču još nemamo hrvatski izraz. I da sam gradonačelnik Splita isto bih zabranio tu paradu. Ako im se sviđa to mogu raditi u svoja četiri zida i ne moraju 99,99 posto građana tjerati na anti prosvjede, rekao je Vinković. Dodao je da je gay pride “prije svega promocija jedne nastranosti”, te da Hrvatska “prije svega katolička zemlja, normalna zemlja, a nije zemlja pedera i istospolnih zajednica”. Predsjedavajuća Jadranka Kosor upozorila je Vinkovića da je “Sabor donio Zakon protiv diskriminacije i da je diskriminacija u Saboru strogo zabranjena”.
Igor Kolman (HNS) rekao je da “smo čuli homofobiju, prostakluk i nešto što nije dostojno najgore birtije, a kamoli Sabora”.
– Ono što smo čuli u Saboru u suprotnosti je sa svim zakonima, a prije svega sa zdravim razumom. Čuli smo još jednu skandaloznu stvar, izjavu gradonačelnika jednog grada koji unaprijed poziva na zabranu okupljanja građanima koji traže svoja politička prava, rekao je Kolman. Vinković mu je odgovorio da nije ni prostak ni homofob, ali da Kolman promovira “govor mržnje i nasilje prema onima koji drugačije misle”.
– Iznio sam samo političko razmišljanje s kojim se ne moramo svi složiti. Kao gradonačelnik Đakova, koji je nadbiskupijski grad, zabranio bih takvu povorku koju mora pratiti policija. Što bi se dogodilo kad bi Bad Blue Boysi organizirali sličnu povorku u Splitu ili Torcida u Zagrebu? Svaki imalo razuman čovjek zabranio bi takve povorke. Odgojen sam kršćanski i tu se homoseksualizam smatra protuprirodnim. Toga u prirodi nema. Ima možda među hijenama, ali nijedna mala hijena se nije rodila iz takvog odnosa, rekao je Vinković.
Vinković je i malo podebljao svoju izjavu.
– Provokacija manjine nije dobrodošla jer se narušavaju osjećaji većine. To možete pitati u vlastitim obiteljima pa ćete čuti što vam kažu majka i otac i djed i baka, rekao je Vinković. Novinari su pitali Vinkovića je li netko u njegovoj stranci homoseksualac.
– Na svu sreću, nije, rekao je Vinković. Na pitanje kako može biti tako siguran odgovorio je da nije provjeravao, te potom novinare pozvao da oni sami to pokušaju provjeriti.