Zbog pokušaja ubojstva dvije godine zatvora i psihijatrijsko liječenje!

Slika korisnika admin
Autor: 
mladen rosic
Ivan JAMIČIĆ
Mladen Rosić jučer je mirno saslušao presudu

Mladen Rosić (41) jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva 33-godišnjeg Jure Živkovića sredinom lipnja prije šest godina.

U obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić je naveo kako sud nije prihvatio tezu obrane da se radi o pokušaju nanošenja teških tjelesnih ozljeda, već tezu tužiteljstva kako je riječ o pokušaju ubojstva s neizravnom namjerom.

- Ubod nožem žrtva nije očekivala. Taj udarac je uslijedio upravo u prsište što je vrlo osjetljivo mjesto, a oštećeni Jure Živković je bio gol do pojasa. Rosić je odabrao baš srce, odnosno prsište, a ne neki drugi dio tijela te je Sudsko vijeće iz te činjenice moglo iščitati kako se radi o neizravnoj namjeri. Za kazneno djelo pokušaja ubojstva zakonom je zapriječena kazna od najmanje pet godina, međutim uzeli smo u obzir optuženikovo stanje u trenutku počinjenja kaznenog djela pa smo znatno ublažili kaznu. Osim toga, u olakotne smo okolnosti cijenili optuženikovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, sam doprinos oštećenika počinjenju kaznenog djela, potom teške socijalne i obiteljske prilike optuženog Rosića. Međutim, ono što mu nije išlo u prilog to je njegova dosadašnja osuđivanost, a radi se o tri kaznena djela s elementima nasilja - obrazložio je sudac Babić dodajući kako je Rosiću izrečena i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.

A, prema optužnici zadarskog tužiteljstva koju je u ovom slučaju "branio" zamjenik županijskog državnog odvjetnika Duško Berović, dvojica bivših ovisnika o teškim drogama našli su se s još nekim poznanicima ispred jedne kvartovske trgovine. Napili su se, a onda je došlo do svađe između Rosića i Živkovića. Prema Živkovićevim tvrdnjama do svađe je došlo jer ga je Rosić optužio da dila heptanone što ga je, kako je rekao, "strašno zabolilo, razbjesnilo i uvrijedilo". Živković ga je zbog toga potom nekoliko puta udario šakom u glavu, nakon čega je Rosić otišao u stan udaljen stotinjak metara i vratio se s nožem oštrice duge 12 i pol centimetara. Ubo je Živkovića u predjelu prsa, malo ispod srca.

No, unatoč mjestu gdje ga je ozlijedio, Živković je ipak, srećom, prošao s lakšim ozljedama koje nisu ostavile posljedice za njegovo zdravlje, a Rosić je optužen zbog pokušaja ubojstva.

Ovo se suđenje ponavljalo po treći put pred potpuno izmijenjenim Sudskim vijećem, a na traženje Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Naime, nakon prvog suđenja Rosić je bio nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ista se "priča" ponovila i na drugom suđenju, a Rosiću je i kazna zatvora bila umanjena za dva mjeseca. Nakon toga Vrhovni je sud zatražio ponavljanje suđenja i "nove" suce, smatrajući kako se presuda temelji na pogrešno utvrđenoj kvalifikaciji kaznenog djela te kako je u pitanju - pokušaj ubojstva.

Tijekom sudskog postupka Mladen Rosić se branio sa slobode uz pomoć poznatog zadarskog odvjetnika Smiljana Bakočevića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno