Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Belafužina veza s vinom

Autor: Z L

30.05.2013. 22:00
Belafužina veza s vinom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Manifestaciju smo osmislili i utemeljili prije 12 godina s primarnim ciljem da žitelje Belafuže potaknemo povratku kulturi loze te u proizvodnji domaćeg, što kvalitetnijeg vina, kaže Mile Šimunov, tajnik Udruge


Tradicionalno okupljanje belafuških vinogradara i natjecanje vinara održava se i ove subote.
Društvo prijatelja Belafuže organizira manifestaciju gdje će se dvanaesti put okupiti domicilni vinogradari i mali vinari.
– Manifestaciju smo osmislili i utemeljili prije 12 godina s primarnim ciljem da žitelje Belafuže potaknemo povratku kulturi loze te u proizvodnji domaćeg, što kvalitetnijeg vina. Belafuža je odvajkada živjela i od vinograda i od vina, imala je svoje konobe i uobičajena mjesta gdje su se tijekom godine prodavale određene količine vina, kaže Mile Šimunov, tajnik Udruge.
Sve prethodne manifestacije održane su na istoj lokaciji, u dvoru Sonje Petrić na Putu Nina, u jezgri negdašnje Belafuže, a tako će biti i ove godine.
– Treba istaknuti da je kušanje i ocjenjivanje vina povjereno eminentnim stručnjacima i da su kriteriji veoma visoki. Upravo zato i jesmo iz godine u godinu dobivali sve više i više kvalitetnih bijelih i crnih domaćih vina što je, u konačnici, odlična stvar, govori Nenad Petrić, predsjednik.
Za ovogodišnju manifestaciju vinari će uzorke svojih vina dostaviti danas, 31. svibnja, počevši od 16 sati, po već ustaljenom postupku, poslije čega će ih posebno povjerenstvo spremiti pod šifriranim podacima.
– Kušači i ocjenjivači dobiju uzorak pod zaporkom, procijene sve elemente koji se ocjenjuju, potom se dobije prosječna ocjena i na temelju toga znade se redoslijed. Neposredno prije proglašenje rezultata iz zapečačene omotnice iščitaju se podaci čije je vino pod određenim brojem tako da možemo proglasiti najbolje i na temelju toga dodijeliti nagrade, govori Šimunov.
Dakle, sutra je na Belafuži još jedna velika fešta.
– Svi su dobrodošli. Uz pomoć naših sponzora i donatora osigurali smo besplatno jelo i piće, zatim nagrade za vinare, što je omogućio Agroplant, a imat ćemo i prigodnu izložbu, napominje Petrić.
Koliko se moglo doznati, riječ je o nekih tridesetak fotografija koje će posjetiteljima omogućiti mali povratak u prošlost. U vrijeme kad su u Belafuži još ‘prometovali’ karovi koje su vukli ili konji ili magarci. Osim fotografija organizator je pripremio i još jedan zanimljiv eksponat, ali za sada nek’ bude tajna o čemu je riječ.