Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vodovod: Voda uz planinarsku stazu Paklenice nije za piće

Autor: Z L

30.05.2013. 22:00
Vodovod: Voda uz planinarsku stazu Paklenice nije za piće


Na upit Zadarskog lista o vodoopskrbnom sustavu Starigrada i kvaliteti vode u kanjonu Paklenice, koju turisti i planinari koriste za piće, iz Vodovoda smo dobili ovaj odgovor:
 – Izgradnja vodovoda Starigrad je započela davne 1939. godine kada su na padinama Velebita 9 km od Starigrada kaptirani izvori Vratrovac, Kneževića vrilo i Jukić I i II iz kojih se voda gravitacijski cjevovodom od lijevanog željeza dovodi u vodospremu Starigrad kapaciteta 100 metara prostornih u zaseoku Marasovići. Voda se dezinficira pri ulazu u vodospremu i tako obrađena ulazi u vodoopskrbni sustav Starigrada. Porast potražnje za vodom doveo je do povezivanja mreže Starigrada s regionalnim sustavom Vodovoda d.o.o. tako da se danas potrebe stanovništva podvelebitskog pravca, od Maslenice do Starigrada podmiruju vodom iz crpilišta Muškovci i nadopunjava vodom iz navedenih Velebitskih izvora.
Iz navedenog je jasno da voda do vodospreme Starigrad stiže gravitacijskim cjevovodom koji se dijelom proteže uz planinarsku stazu, kao neobrađena, odnosno “sirova” voda i kako je gore navedeno, dezinficira se u vodospremi Starigrad prije ulaza u vodoopskrbnu mrežu naselja. Po tome, voda uz planinarsku stazu ne spada u kategoriju vode za piće.
Vodovod d.o.o. prati kvalitetu vode na svim vodozahvatima koji služe za opskrbu potrošača, pa shodno tome i kvalitetu vode izvora zahvaćenih u Velikoj Paklenici. Kvaliteta neobrađenih voda se prati na dvije razine, na državnoj razini koju provodi Ministarstvo zdravstva preko Zavoda za javno zdravstvo RH (4 puta godišnje) i na razini Vodovoda d.o.o. (12 puta godišnje). Dugogodišnji monitoring nedvojbeno pokazuje da je voda iz područja Paklenice istih osobina kao voda koja se zahvaća iz Velebitskih izvora na području Muškovaca, da spada u red visokokvalitetnih prirodnih voda koje nisu onečišćene nikakvim agensima antropogenog porijekla, ali da povremeno kao i svaka prirodna voda sadrži mikroorganizme kojih se prije ulaza u vodoopskrbni sustav uklanjaju dezinfekcijom vode.
Mr. spec. Nicoletta Berović, dipl. ing.


Vodovod d.o.o.