Kapetan Dragan je isplanirao, a ja vodio akciju presijecanja Hrvatske između Zadra i Biograda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Bilo je negdje oko ponoći. Kep me uzbuđen probudio i rekao:  Sada dolazim iz Beograda. Krećemo, Slobo je dozvolio akciju. Dobro si sve pripremio. Sva vrata su nam otključana. Super, pomislio sam. I vrijeme je da nešto napravimo. Kep je nastavio:  Temeljem tvojih fotografija isplanirana je vojna akcija. Maslinova grančica, tako ćemo je nazvati, završio je. Prethodno sam mjesecima s Kepom profesionalno surađivao. Obavljao sam odgovorne poslove prolazeći kroz linije razgraničenja. Po dva puta tjedno provlačio sam se u zaleđe Zadra, do Bibinja, kod Biograda, do Vranskog jezera. Duboko smo ulazili u hrvatski teritorij, napravio sam to sigurno 50, možda i 60 puta. Bile su to klasične izviđačke akcije. Snimao sam za Kepa. Kako bih mu dokazao do kuda sam došao u dubini hrvatskog teritorija, snimao sam aute s hrvatskim tablicama, sa šahovnicom i morem u pozadini. Snimao sam hrvatske vojne položaje, bunkere, razmještaj vojske, minobacače, haubice. Bez problema sam prolazio hrvatske obrambene linije. Izbjegavali smo direktne sukobe, koliko god smo mogli. Snimali smo i ucrtavali stanje na terenu u naše vojne karte. Samnom su u izviđanja najčešće išli Japanac i Škene, Nenad Šare, poslije šef osiguranja Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića. Škene je postao svjedok pokajnik u slučaju ubojstva političara Ivana Stambolića. Na Fruškoj gori pokazao je gdje je sahranjen, dobio je status zaštićenog svjedoka, drugi identitet i živi van Srbije. Temeljem takvog materijala, koji smo najčešće izrađivali nas trojica kao izviđači, Kep je u jesen '93. isplanirao vojnu akciju koju je prezentirao Glavnom štabu Vojske Republike Srpske Krajine. Potom je s tim materijalom otišao kod Miloševića u Beograd. Ovaj je to odobrio s Frenkijem Simatovićem, visokim dužnosnikom Državne sigurnosti Srbije i osnivačem Jedinice za specijalne operacije (JSO) u kojima sam se i ja poslije borio.

 Precizno smo znali gdje su pukotine u hrvatskoj obrani i isplanirana je akcija Maslinova grančica. Plan je bio na tom području presjeći Hrvatsku na dva dijela. I to na lokaciji između Zadra i Biograda. 

Riječi su to zapovjednika srpske zloglasne paravojne formacije Hermani Davora Karajčića, koje mi je ispričao  u razgovoru što smo ga ovaj tjedan vodili u  Hrvatskoj Kostajnici, gdje Karajčić i živi.

cijeli članak u tiskanom izdanju od 31. svibnja
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Jeli i dotični pod oprostom pa mu hrvatske vlasti ne mogu ništa,npr zbog počinjenja kaznenog djela odcjepljenja dijela teritorija itd.A možda ima i neku mirovinu.
Slika korisnika huligan
pa za ovu akciju se zna odavno,nije tajna da je HV nakon Maslenice bila u totalnom rasulu sve do Zagrebačkog sporazuma u veljači 1994..nisu je izveli jer Slobo nije da a nije da jer se čuo svaki dan sa našim Vranjom koji mu je zato poslao stotine cisterni goriva..budale ginu a mafija se bogati..i onda mi slavimo dogovore dva bandita
Slika korisnika Ivan J.
Zapovjednik skupine Hermani bio je Davor Karajčić zvani Dačo , osoba koja je prije rata živjela u Hrvatskoj Kostajnici , sudionik napada na grad Hrvatsku Kostajnicu , u tijeku Domovinskog rata pripadnik rezervne policije MUP-a RSK , bliski suradnik kapetana Dragana iz centra za obuku Bruška kod Benkovca , sudionik rata u Bosni i na Kosovu s tzv. Crvenim Beretkama , nakon završetka Domovinskog rata sklon kriminalu zbog kojeg je isti uhvaćen u pokušaju šverca droge i oružja iz BiH u RH te osuđen na višegodišnju kaznu zatvora kojeg je izdržavao u Banja Luci da bi 2006 godine samovoljno prekinuo izdržavanje kazne te pobjegao u RH . U travnju 2006 uhićen od strane Hrvatske policije u mjestu Žažina kada je na skuteru u pravcu Zagreba vozio 4 kg marihuane,osuđen na 3,5 god zatvora.Kaznu izdržao u Lepoglavi i Remetincu. Sada na slobodi živi u mjestu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. A sada malo o onome o čemu ova spodoba govori! 1.HV je znala za operaciju Maslinova grančica kratko nakon što je ona navodno odobrena.Nakon par dana ste izgubili svog izvidnika.Govorim li istinu?Tražili ste ga tri noći oko Tinja i Raštana ali vam se nije mogao javit.Izgubio se totalno. 2. Dubravice su kod Vodica - Šibenika 3. Na Vinterincima ste naišli na rupu i to je nekome postalo sumnjivo.Skužio je da vas puštamo da uđete u dubinu a onda oderi!Klasična sačekuša! 4.Kapetan Dragan i njegova obuka je bila čista kozmetika za glupe krajinske conkulave glavetine.Slobo vam je dao malo da maštate da ste velika sila. 5. Isti brlja u datumu izvođenja akcije.Spominje da je to trebalo biti iza Maslenice a akcija Maslinova grančica je trebala biti izvedena u ljeto 1994. 4.Tvrdiš da vas je ušlo 350..haha.O tome nema govora.Pustili smo tu noć vašu trojku izvidnika da se vrati iz izviđanja i kaže da je sve prazno.A vas nije bilo više od desetine i došli ste samo do bajama na ulazu u Vinterince.Sve ostalo je izmišljotina i laž.I onda je navodno neko prekinuo akciju.Lipo reci da ste glumili ali kad je tribalo ići stisnula se muda i to je to! Taj dan slavite slobodno kao rođendan jer niste ni svjesni da bi Kosovo polje bilo luna park prema ovome što ste trebali ovdje dobiti. I na kraju,zar niko u ovoj državi ne brine o ovakvima koji se vračaju u Hrvatsku kao da su bili na safariju u Africi i sad pričaju svoje priče? Kako je počelo možda dobije i mirovinu po novom zakonu kao sudionik oružanog sukoba!!
Slika korisnika iadera
Zbilja sramotno da se ovo objavljuje ka kolumna nekog našeg vojnika koji priča o svojin skustvima u ratu. Eto, takav status ima ovaj četnički zločinac, ništa ga ne razlikuje od našeg vojnika.