Mons. Puljić: Branitelji imaju svoje razloge, ali ulica i trgovi ne rješavaju stvar

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Na traženje više medija, predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, očitovao se o događajima u svezi hrvatskih branitelja na Trgu sv. Marka u Zagrebu, odgovarajući na pitanja više novinara.

- Iako je taj nemili događaj dobro završio, obično nakon takvog nekog zbivanja strane u sukobu analiziraju. I vjerojatno procjenjuju, ovdje smo dobili, ovdje smo izgubili. Ovdje smo pobjednici, ovdje smo gubitnici. Analizirajući tu situaciju temeljem doživljaja iz medija, rekao bih da su u tome nelijepom i tužnom događaju svi gubitnici: vlast koja obnaša službu i oni koji su pomagali braniteljima, to može biti i Crkva i svećenici. Ali, usudio bih se reći da su najviše gubitnici naši dragi branitelji. Bojim se da takvim stavom, kod onih koji nisu iskusili rat, koji ne znaju što znači branitelj, branitelji mogu puno izgubiti. Zato bih zaista pozvao na razumnost, strpljivost, na opravdano traženje svojih prava i zahtjeva, ali na drugi način. Ulica i trgovi ne rješavaju stvar. Žao mi je zbog tog konteksta napetosti. Ne bih volio da neki budu pobjednici. Volio bih da se zaista dogovore i da kažu, svi smo pobjednici. Svi smo ovdje pobjednici, jer je neka opća stvar išla naprijed. Ako se to dogodi, zaista su zaslužni i sami branitelji. Ali u sadašnjem kontekstu, bojim se da smo svi gubitnici, rekao je nadbiskup Puljić.

Ipak, činjenica je da su tek s takvom akcijom branitelji konačno došli do dugo željenog razgovora s premijerom?

- To je također činjenica - da nekad moraš zaplakati, udariti glavom o zid, kako bi netko vidio da te nešto boli. Ali trebalo bi tako insceniranih događaja biti što manje. A što više razuma i srca, i unaprijed spriječiti takve pojave.

Na primjedbu novinara kako se Crkva svrstala na određenu političku stranu, nadbiskup je rekao:

- U javnosti se percipira da smo se opredijelili protiv lijevih. To je loše dešifriranje stava Crkve. Ako su svećenici bili uz branitelje, i jesu, dolazili su u šator, donosili im hranu, piće i s njima zajedno molili, onda su bili tamo jer su osjetili, ovdje je jedna skupina ljudi koja je u nečem lišena. Koja plače. A kad dijete plače, znači da mu nešto fali, nešto mu nedostaje. Negdje je opravdano ili neopravdano ugrožen. U tom kontekstu, dobro je da su svećenici tamo bili. I to je uloga Crkve. Crkva, odnosno svećenici, trebaju biti s onima koji su u nevolji, koji su na periferiji, rekao bi papa Franjo. A kud će veća periferija, nego šator usred grada. Ne bih osuđivao svećenike koji su tamo išli, iako ne odobravam da se na takav način postižu ili traže stvari koje nedostaju. Postoje institucije i njihovi predstavnici, preko njih se traži i zahtjeva ono što treba ostvariti.

Je li hijerarhija Crkve braniteljima dopustila ulaz u crkvu?

- U to vrijeme crkve nisu otvorene, a branitelji nisu mogli nasilno ući. Nisam dobio informaciju, ali to je učinjeno uz pristanak župnika.

 Jesu li se branitelji postavili iznad zakona prosvjedujući iza 22 sata i prosvjed nisu prijavili?

- To se tako govori u javnosti, no ne bih osuđivao branitelje, jer zaista zaslužuju svaku našu pozornost i pažnju. Kad dijete u obitelji plače, onda otac ne ispituje je li kriv zato što plače ili je nešto zaslužio, nego ga pokušava utješiti i smiriti. Braniteljima treba pristupiti s te pozicije. U kontekstu spominjanja zakona, svi građani Republike Hrvatske dužni su poštivati zakone. Usudio bih se reći malo dalje, branitelji u tome trebaju prednjačiti, jer kad gledamo našu državu i društvo, oni su se borili za demokratsko društvo. U demokratskom društvu se poštuju zakoni. U tom kontekstu očekuje se da i branitelji budu oni koji će nam u tome dati dobar primjer.

 Podržava li Crkva zahtjeve branitelja?

- Nisam u detalje informiran što branitelji traže. Ali kad netko prosvjeduje, siguran sam da ima neke motive i razloge. I branitelji imaju svoje motive i razloge zašto prosvjeduju. Prosvjedovati je legitimno pravo svakog građanina. Zato demokracija i postoji, da svatko ima pravo prosvjedovati, tražiti i zahtijevati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno