Počelo prikupljanje potpisa za referendum o referendumu

Slika korisnika admin
Autor: 

Cilj ove akcije je očuvanje prava na referendum u Hrvatskoj. Prijedlog zakona predviđa da se potpisi više ne bi prikupljali na javnim mjestima, nego u Uredima državne uprave. Time bi više od 400 tisuća potpisa postala nemoguća misija. Drugi zahtjev je smanjenje broja potrebnih više od 400, na razumnih 200 tisuća potpisa, što bi predstavljalo smanjenje postotka birača s približno deset na pet posto - pojasnio je Jere Bilan, zadarski županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u povodu početka akcije prikupljanja potpisa za Referendum o referendumu.

Akcija je počela jučer na zadarskom Narodnom trgu i trajat će do 13. lipnja uz slogan: Nećete bez naroda!

Taj slogan je odabran, kako je pojasnio Bilan, jer je ova referendumska inicijativa važna za sve hrvatske državljane te se njome želi sačuvati institut referenduma za buduće generacije. Inicijativa okuplja 15 sindikata i sedam građanskih udruga, a njezin je cilj obrana referenduma kao najjačeg instituta neposredne demokracije kojim građani raspolažu kao mogućnosti utjecaja na odluke vladajućih, unutar izbornog ciklusa.

- Pogledajmo neka iskustva europskih zemalja. Primjerice, u Italiji kako bi se pokrenula procedura potrebno je prikupiti 500 tisuća potpisa, a mogu se prikupljati tri mjeseca. U Poljskoj se mora osnovati inicijalni odbor kojeg čini 15 građana. Odbor mora u roku od tri mjeseca prikupiti najmanje 100 tisuća potpisa birača. Inicijativu za održavanje obvezujućeg referenduma o nekom zakonu ili pak, prijedlogu zakona u Sloveniji može pokrenuti 40 tisuća birača ili većina zastupnika zastupničkog doma. U Hrvatskoj je to čak 10 posto birača uz rok prikupljanja od 15 dana, što organizatore referenduma stavlja pred vrlo težak zadatak. Očito je da vlastima ne odgovara institut referenduma - zaključio je Bilan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno