Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Imaju puno ljubavi i pažnje, samo kada bi još imali lift i kombi

30.05.2016. 22:00
Imaju puno ljubavi i pažnje, samo kada bi još imali lift i kombi


Centar se nalazi u nezavidnom položaju s obzirom na neadekvatnost prostornih uvjeta, a tu mislim na brojne arhitektonske barijere, stepenice, nedostupnost plaže, nepostojanje liftova i platformi, govori ravnateljica Cindori koja unatoč svim barijerama na koje u svom poslu nailazi, ne odustaje od toga da štićenicima učini život što ugodnijim i ljepšim


U Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov uvijek je posebno veselo kad im dođu gosti. Tako je bilo i ovog puta. Osmijeh do osmijeha i pitanje “Hoćemo li biti u Zadarskom?” I, evo ih u Zadarskom.
A o štićenicima i o Centru, koji je u Sv. Filipu i Jakovu osnovan prije 47 godina, zaista se ima što pisati. Kako o onom lijepom, ali i o onome što bi moglo biti bolje, a nije. Ovaj Centar za rehabilitaciju jedini pruža usluge smještaja za osobe s intelektualnim teškoćama u Zadarskoj županiji. Financiraju se iz državnog proračuna koji je, međutim, dostatan samo za osnovne potrebe obavljanja redovitih poslova. Stoga ravnateljica Valentina Cindori često mora, kaže, potražiti pomoć osoba i institucija kako bi svojim štićenicima, a njih je ukupno 89, poboljšala kvalitetu življenja. No, otkad je Centar preuzela Valentina Cindori, svaki put kad dođemo primijetimo nešto novo: uređeno dvorište, renoviran dnevni boravak, novu kuhinju, novi namještaj u sobama štićenika, oličene zidove, osvježene ograde, ali i novo stručno osoblje kao što su defektolozi, psiholozi i fizioterapeuti. Nedostataka u Centru još je nažalost mnogo, a jedan od najvećih problema je što Centar, u kojem je preko 80 posto nepokretnih štićenika, još uvijek nema lift. Koliko bi značilo ugrađivanje unutarnjeg lifta u zgradi, ali i onog vanjskog kojim bi oni polupokretni mogli do plaže, najbolje znaju zaposlenici, od kojih su većina žene, koji štićenike s drugog kata doslovno nose na rukama.
Prilika za kvalitetniji i samostalniji život
– Centar se nalazi u nezavidnom položaju s obzirom na neadekvatnost prostornih uvjeta, a tu mislim na brojne arhitektonske barijere, stepenice, nedostupnost plaže, nepostojanje liftova i platformi, govori ravnateljica Cindori koja unatoč svim barijerama na koje u svom poslu nailazi, ne odustaje od toga da život štićenicima u filipjanskom Centru za rehabilitaciju učini što ugodnijim i ljepšim. Pri tom joj, kaže, puno pomaže Upravno vijeće Centra, Županija, lokalna zajednica, razne udruge, ali i pojedinci.
– Cilj nam je povećati uključenost naših korisnika u život zajednice, pružiti im priliku za kvalitetniji i samostalniji život kao i uživanje svih prava zajamčenih Ustavom i međunarodnim konvencijama o pravima djece i osoba s invaliditetom, govori Cindori dok ju svako malo u razgovoru prekida Zorica: “Ravnateljice, ravnateljice, mi sad idemo u Zadar kod časne Melhiore”. Ravnateljica smirenim glasom odgovara: “Dobro, ljubavi, znam”.
Dakle, bilo je vrijeme za odlazak na izlet u Zadar. Stručno osoblje u sastavu: Silvija Eškinja, Ivana Stanić, Fedora Bačinić, Kristina Barić, Barbara Čirjak i Iva Mičić, voditeljica Odjela njege i brige za zdravlje korisnika, spustile su desetak štićenika, a časna sestra Melhiora Biošić iz Zadra poslala je po njih dva kombija kako bi ih prevezla do Zadra, gdje ih je čekala uime Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar. Poslala je časna kombije, jer Centar ih nema, i to je problem, kaže Cindori, nakon što je vesela karavana krenula u Zadar na izlet, gdje im je HKUMST organizirao i vožnju vlakićem, što ih je posebno radovalo.
Puno toga napravljeno u godinu dana
– Ustanova zapošljava 68 radnika različitih stručnih profila i skrbi o ukupno 89 korisnika na dugotrajnom smještaju, i jedne korisnike na usluzi dnevnog boravka starosne dobi od 12 do 72 godine. Sukladno reformi sustava socijalne skrbi i naša ustanova je uključena u proces transformacije i deinstitucionalizacije. U suradnji s nadležnim centrima za socijalnu skrb, lokalnom zajednicom te obiteljima korisnika usluga, identificiraju se potrebe potencijalnih korisnika usluga kao i potrebe i mogućnosti lokalne zajednice te temeljem toga Centar izrađuje plan daljnjeg razvoja. Prioritetni ciljevi u strategiji razvoja Centra vežu se uz transformaciju ustanove u smislu smanjenja kapaciteta za dugotrajni smještaj, prevenciji institucionalizacije te razvoju i pružanju onih usluga koje će omogućiti osobama dulji ostanak u toplini svoje obitelji i svog doma, uz adekvatnu stručnu pomoć i podršku, kaže Cindori koja je početkom svibnja uspjela otvoriti i poludnevni i dnevni boravak za korisnike s područja naše županije. Uz pomoć i suradnju domaćih i međunarodnih volontera, djece i odraslih osoba, realizirano je više raznih aktivnosti u ovom Centru, kao što su razmještaj korisnika unutar ustanove na način da su se poboljšali uvjeti smještaja u spavaonicama i započeli programi pripreme za organizirano stanovanje pojedinih korisnika, oličene su i oslikane pojedine spavaonice kao i dnevni boravak, organizirani su zabavni i edukativni programi, priredbe i izleti, opremljena je i uređena prostorija za fizioterapijske vježbe. Puno toga je u posljednjih godinu dana napravljeno u filipjanskom Centru za rehabilitaciju, no ostalo je i dosta prepreka, posebno onih arhitektonskih za koje se ravanateljica nada da će se uz pomoć resornog ministarstva i lokalne zajednice uskoro riješiti. Ljeto je tu, plaža odmah tik do doma, no štićenici ni ove godine ne mogu do mora, jer ih u tom sprječavaju strme stepenice koje vode do plaže. Samo jedna platforma bila bi dovoljna da i oni ovo ljeto uživaju u moru, koje im je u rehabilitaciji nezamjenjivo, ali strpljivi kakvi jesu, čekaju štićenici bolje dane, možda samo potpis na nekoj odluci u ministarstvu.


 DONIRALI ZADARSKA ŽUPANIJA, NIJEMCI I PBZ




Pored redovitih proračunskih sredstava, pojačanom aktivnošću i zastupanjem potreba ustanove sredstvima iz donacija poboljšani su uvjeti života i rada u ustanovi, od čega ravnateljica Cindori posebno izdvaja donaciju njemačkih donatora od 30 bolničkih kreveta, potom donaciju Zadarske županije namijenjenu građevinskim preinakama i adaptaciji prostora te ponajviše sredstva PBZ-a carda u iznosu od 250.000 kn u okviru projekta “Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi”, s kojima se opremio dnevni boravak za izvanjske korisnike, dva dnevna boravka za postojeće korisnike te kreativne radionice namijenjene svim korisnicima (likovna, keramička, tkalačka, kuharska, informatička).


 LIKOVNA KOLONIJA “ART FORUMA”


Protekli vikend u Centru je organizirana Likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo desetak zadarskih likovnjaka okupljenih u Likovnoj udruzi “Art forum” iz Zadra. Sve što su naslikali, zadarski likovnjaci poklonili su ustanovi. U okviru akcije Hrvatska volontira, 10. lipnja u Centar dolaze zaposlenici Philip Morris Zagreb d.o.o., njih 100-tinjak, koji će od 10 sati zajedničkom akcijom oličiti cjelokupan izvanjski dvorišni prostor Centra u Sv. Filipu i Jakovu.


 NJIH JE IPAK NAJVAŽNIJE VOLJETI


Kad se zanemare prostorni i arhitektonski nedostaci, u ovom filipjanskom Centru zapravo vlada prava idila. Nasmijano osoblje, primamljivi miris koji se širi iz kuhinje, veseli žamor štićenika, posebno onih s manjim oštećenjima koji se hvale svojim lijepo uređenim sobama, među kojima prednjače stari znanci Izet i Zorica. Trava u dvorištu uredno je pokošena, a naokolo posvuda cvijeće i od nedavno vrtna kućica koja je bila puni pogodak. Ovdje se zaista potvrđuje ona turistička kako je čovjek ključ uspjeha, i ne samo u turizmu. Štićenici Centra u Sv. Filipu i Jakovu imaju svu moguću skrb i ljubav osoblja i ravnateljice Centra, tako da ove materijalne nedostatke toliko i ne osjećaju. Njih je ipak najvažnije voljeti.