Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prijavite objekte s azbestom

30.05.2017. 22:00
Prijavite objekte s azbestom


Grad Zadar pozvao je sve vlasnike/korisnike građevina u kojima se nalazi azbest, na području Grada Zadra, da dostave podatke o lokacijama na kojima se nalaze takvi objekti (kuće, poljoprivredni objekti, garaže, gospodarski objekti i sl.). Podaci će se nakon prikupljanja proslijediti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, radi planiranja sustava gospodarenja građevnim otpadom koji sadrži azbest. Rok za prijavu je zaključno do 7. srpnja 2017. godine.
Azbest je mineralni kristal vlaknaste strukture. Postoji šest osnovnih tipova azbesta, a najčešće korišteni azbestni materijal u Republici Hrvatskoj bio je krizotil, koji je najmanje opasan od navedenih. S obzirom na jako dobre osobine, azbest se dodavao raznim proizvodima kako bi im se osigurala mehanička i kemijska svojstva, otpornost na vlagu, vatru, vrućinu, buku, elektricitet, habanje i trenje. Smatra se da dugogodišnjom preradom i upotrebom azbestnih minerala u oko 5000 proizvoda nailazimo na jednu ili više azbestnih vlakana. Većina ih je danas u upotrebi, ali pod strogim oprezom i kontrolom jer mu nema zamjenskog tehničkog materijala.
Međutim, istraživanja su pokazala da čestice azbesta, tzv. prašina azbestnih igličastih vlakana, koje se oslobađaju u zrak (emisija azbesta) izazivaju kod ljudi, uslijed kontakta, bilo u industriji ili neposrednoj blizini, nakon izvjesnog vremena teške kronične bolesti (azbestozu) pa i smrt. Zabrana proizvodnje, prometa i upotrebe azbesta i materijala koji sadrže azbest u Republici Hrvatskoj stupila je na snagu 1. 1.2006. godine.