Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarske učenice poigrale se nošnjom i osmislile unikatni suvenir

30.05.2017. 22:00
Zadarske učenice poigrale se nošnjom i osmislile unikatni suvenir


Zalistavac, tekstilni mozaik u nakitu, naslov je izložbe otvorene jučer u suvenirnici Kneževe palače. Nastavak je ovo suradnje Narodnog muzeja Zadar i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna čija je ravnateljica Marijana Bakmaz istaknula kako po prvi put izlažu u ovom obnovljenom prostoru.
– Bili smo domaćini Dana odjeće, gdje su svi radili na istu temu. To nam je bio poticaj da radimo dalje. Ponosna sam na ovaj projekt, a ovom izložbom ćemo zaokružiti kraj školske godine, kazala je ravnateljica Bakmaz.
Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, pozdravila je okupljene u ime ravnateljice NMZ-a Renate Peroš, te je istaknula kako izloženi radovi govore o etno baštini i promišljaju njeno mjesto u suvremenom svijetu.
– Radi se o jednom segmentu ženine nošnje. Krajem 19. stoljeća nestaje iz upotrebe i zamjenjuju ga drugi materijali. Danas smo se okupili da vidimo kako su ga učenici zamislili kao nakit, kazala je Lulić Štorić.
Izložba je prodajnog karaktera, te će se svaki izloženi primjerak ogrlice moći kupiti nakon zatvaranja izložbe 12. lipnja.
Sve ogrlice rad su učenica smjera dizajna odjeće 3.a/c  i dizajna tekstila 3.d razreda s ukupno 17 učenika, a svaki napravljeni komad je unikat. Voditeljica projekta je Kate Prskalo, prof. uz suradnju profesorica istoimenih odjela Sandre Bačić, prof., Ivane Vitlov, prof. i Vlatke Prtenjača, prof.
Cilj rada bio je dobiti suvenir koji je dio vlastitog naslijeđa, ali ga i osuvremeniti uz ispunjenje zahtjeva modernog tekstilnog dizajna, te dokazati mogućnosti crpljenja ideja iz tradicije bez uništavanja i nakaženja prvotne ideje.
Izložba se može besplatno razgledati svakim danom od 10 do 20 sati,  od 30. svibnja do 12. lipnja.