Cvit laže, list točno kaže što maslini fali

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
IZ AGROKLUBA
- Analiza lista masline jedini je pravi pokazatelj stanja ishranjenosti masline, kaže prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić. Kolike su štete zbog gnojidbe napamet i kako, gdje i po kojoj cijeni se u Hrvatskoj rade folijarne analize?
Folijarno prskanje obaviti rano u jutro (po hladu) kako ne bi došlo do opržotina na listu, savjetuje profesorica Herak Ćustić

Priredio Nedjeljko JUSUP

Kad netko pretjeruje u iznošenju neistina ili govori što nema veze s istinom riskira da mu se kaže: "Lažeš kao cvit od masline". Ili, lažeš kao maslina u cvitu. Jer, od pustog cvita ne oplodi se ni 90 posto, a maslinari kažu da i kad se, kod dobrog resanja, oplodi i 2 do 4 posto da će biti više nego dovoljno. Toliko da će grane pucati pod težinom. Za razliku od cvita, list masline ne laže. On točno kaže što maslini fali, ali to se ne može vidjeti golim okom već analizom.

O tome je nedavno na jubilarnim 20-tim   Danima masline u Zadru za Okruglim stolom govorila prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i izazvala veliko zanimanje okupljenih maslinara.

Pokazatelj (ne)ishranjenosti masline

- "Analiza lista masline jedini je pravi pokazatelj stanja ishranjenosti masline" ustvrdila je profesorica Herak Ćustić. Naime, zbog čitavog niza nepovoljnih čimbenika u tlu i općenito okolišu;  poput vlage, temperature, reakcije tla, mikroorganizama itd. može doći do blokiranja hraniva te otežanog  usvajanja iz tla ali i otežanog translociranja (premještanja) po biljci.

List najbolje pokazuje u kakvom je stanju maslina

Zbog navedenih razloga biljke pate od nedostatka pa makar i nekog elementa u tlu ima dovoljno, što utječe na prinos i kvalitetu ulja, tvrdi profesorica Herak Ćustić. Ona ističe da se osobiti problemi javljaju je kod visokog pH (alkalna tla) te nedostatka  i /ili viška vode kao i visokih i/ili niskih temperatura.  To potvrđuju i iskustva maslinara.

-"Maslina ne voli ničeg previše i ničeg premalo“, kaže Ante Vulin, ovogodišnji apsolutni šampion 20. Međunarodnih Dana masline.

Uzorak za folijarnu analizu

Folijarna analiza, koja će pokazati što maslini fali, može se napraviti ranije u proljeće, kad krene vegetacija (prije cvatnje ) kako bi se vidio status ishranjenosti masline odnosno s čime biljka raspolaže, ili u jesen nakon berbe da se vidi što je u biljci zaostalo i može se trasnslocirati i pospremiti kao rezerva za proljeće. Tako će se utvrđivanjem pravog statusa biogenih elemenata u listu moći na vrijeme intervenirati folijarno, znači preko lista.

Za analizu prosječan uzorak lista treba uzeti s više stabala (po mogućnosti iste sorte) i istih agroekoloških prilika. Prosječan uzorak, savjetuje profesorica Herak Ćustić,  neka predstavlja cca 200 grama lista maslina iz sredine krošnje u krug (sa svih strana svijeta) sa sredine izboja  s barem 5-10 maslina.

Laboratoriji, cijene i preporuke

Analiza lista se nažalost još uvijek ne može napraviti u Zadru, ali može u dostavljenom uzorku na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, na Zavodu za ishranu bilja,  a cijena koštanja iznosi od 800 do 1.000 kuna,  ovisi o tome koji se elementi određuju, a  uključuje i cijelovitu preporuku za gnojidbu. Najčeće analiza lista uključuje slijedeće biogene elemente: N (Dušik), P (Fosfor), K (Kalij), Mg (Magnezij), Ca (Kalcij), Fe (Željezo), Mn (Mangan), Zn (Cink), Cu (Bakar) i B (Bor), a po potrebi i teške metale i ostalo.

Osim  Agronomskog fakulteta u Zagrebu  folijarne analize rade, navodno, i  Poljoprivredni fakultet u Osijeku te Euroinspekt Croatiakontrola u Zagrebu. Raspitali smo se i na Institutu za Jadranske kulture i melioraciju krša u  Splitu, Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču kao i Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Uz pitanja o analizi i cijeni pozanimali smo se da li navedeni laboratoriji daju i kvalitetne preporuke za gnojidbu, osobito folijarnu, što maslinare sada najviše i zanima.

Na Zavodu za agroekologiju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, kao što se moglo i pretpostaviti, rade analize biljnih materijala, pšenice, kukuruza, soje i povrtnih kultura, ali ne i lista masline. Prodekan prof. dr. sc. Zdenko Lončarić za maslinu preporučuje Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

No prije nego što stignemo do Splita nazvali smo laboratorij Euroinspekt Croatiacontrola d.o.o. koja na svojoj stranici navodi da je pravni sljednik Jugoinspekta Zagreb, Agrokontrole Zagreb i Euoroinspekta Zagreb te "nastavlja 65 godina dugu tradiciju u kontroli kakvoće, količine i ispitivanja u Republici Hrvatskoj“.

Ljubazna Jasminka Sablek odmah nam je rekla da su njihovi laboratoriji ponajprije analitički.  Mogu raditi analize koje traju najviše 3 do 7 dana. U prosjeku znači 5 dana. Rade analize, ali ne daju preporuke. "Cijena po uzorku 791 kunu plus PDV“, kaže Sablek.

Najskuplje u Križevcima

Zanimljivo je da i Visokogospodarsko učilište Križevci rade analizu lista masline i to elemente dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, željeza, bakra i cinka. Kako nas je informirala voditeljica laboratorija Ivka Kvaternik cijena analize  je 1.204 kune kuna s pdv- om. Preporuke na bazi analize lista ne daju, ali daju na bazi tla, što je po njezinim riječima pouzdanije i znatno jeftinije. Uzorak 350 kuna.

-"Na bazi lista teško možete intervenirati pogotovu u fazi vegetacije“, kaže Kvaternikova, a preporuka se ionako daje samo za jednu vegetaciju. Hoće zapravo reći da se analiza lista ne isplati, odnosno da se više isplati analiza tla nego analiza lista.

Analize u Splitu i Poreču

- "Ako netko ima veći maslinik i od toga živi trebao bi uraditi i analizu lista i analizu tla“, kaže dr. Branimir Urlić, voditelj laboratorija za pedologiju i ishranu bilja Instituta za Jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Analizu lista svake godine, a tla svake treće do pete. Zašto?

Zato da bi točno znali koliko kojeg hraniva treba maslini, a okvirno možemo zaključiti da masline  iznose iz tla sljedeće količine hraniva na 100 kg prinosa ploda: 0,5 -1 kg Dušika, 0,10 - 0,25 kg Fosfora ) i 0.6  – 1.2 kg Kalija. Inače,  NPK analiza u splitskom Institutu iznosi 280 kuna, a NPK+Ca+Mg+mikroelementi  stoji 550 kn. "U cijenu je uključen PDV, a na osnovu analiza dajemo i preporuku gnojidbe“, otkriva dr. Branimir Urlić.

U Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču rade analize tla i analize maslinovih ulja. Doduše, u tamošnjem Generičkom laboratoriju rade i analizu lista, ali samo radi utvrđivanja pripadnost sorti, znači kojoj sorti pojedina maslina pripada, i to DNA analizom.

-"Cijena je 760 kuna s PDV- om“, kaže dr. sc. Danijela Poljuha, voditeljica laboratorija.

Eto, pokušali smo doznati zašto, kako, gdje i po kojoj cijeni je moguće izvršiti analizu lista masline. Zainteresirani maslinari, koji pokašaju isto, trebaju se, uz ostalo, naoružati i strpljenjem, jer nije lako doći do stručnjaka u laboratorijima. Pogotovo, ako ih se naziva na fiksne telefone, jer oni su često izvan laboratorija. Na terenu, u plastenicima, pokušalištima.. Druga je mogućnost putem elektronske pošte, a jedino što nije moguće je: Odmah! Ni stupiti u kontakt ni dobiti analizu koju tražite.

Nije, ali i u ovom slučaju vrijedi ona formula za siguran uspjeh: Ne odustati, ne odustati i ne odustati!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno