FOTOGALERIJA: Više stotina Virana i gostiju u tradicionalnoj procesiji na Tijelovo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PROCESIJA BOŽJEG DANA
Autor: 
Misu je održao virski župnik don Tihomir Vulin poručivši u duhu blagdana koji se obilježava „mir i dobro bez bučnih i neprimjerenih proslava te da se svi vjernici okupe u istom broju i sljedeće godine“, nakon čega su virski barjaktari, potom djeca sa cvijećem i svi drugi, u procesiji prošli od župne crkve do Trga svetog Ivana i nazad
Virski list
Ova procesija jedan je od najvažnijih vjerskih događaja na Viru

Procesiji Tijelova, na Viru Božjeg dana ili Svetkovine presvetoga Tijela i Krvi Kristove, pridružilo se danas na ulicama otoka više stotina Virana i gostiju otoka Vira. Tijelovo je uz Božić, Uskrs, virsku feštu za Svetog Ivana Krstitelja, Svetog Nikolu, potom i Svetog Jurja čije ime nosi župna crkva, jedan od važnijih blagdana koji se tradicionalno u procesiji obilježava na Viru. Misu je održao virski župnik don Tihomir Vulin poručivši u duhu blagdana koji se obilježava „mir i dobro bez bučnih i neprimjerenih proslava te da se svi vjernici okupe u istom broju i sljedeće godine“, nakon čega su virski barjaktari, potom djeca sa cvijećem i svi drugi, u procesiji prošli od župne crkve do Trga svetog Ivana i nazad. 

Na četiri postaje ili stajališta, kod kapelica i okretišta, govori su bili posvećeni euharistiji kao trajnoj prisutnosti Kristovoj, temi euharistije Kristove, temi euharistije kao žrtve te euharistije kao gozbe, jer za Katoličku crkvu ova svetkovina predstavlja spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Riječ je o sjećanju na Posljednju večeru koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima. Obzirom na tihi karakter obilježavanja Velikog tjedna, u tom razdoblju nisu bile primjerene nikakve svečanosti. Zbog toga je blagdan Tijelova dobio termin na prvi četvrtak po okončanju uskršnjeg razdoblja. 

Sam blagdan Tijelovo vuče podrijetlo iz 13. stoljeća kada je jedna redovnica iz belgijskog samostana imala viđenje punog Mjeseca na kojem je primijetila mrlju. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija odnosno sakrament koji je Krist utemeljio na Posljednjoj večeri, otkada će kruh predstavljati njegovo Tijelo, a vino Krv. U čast tog velikog događaja za katolike, organizira se procesija čiji su sudionici tradicionalno i stanovnici otoka Vira. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)