Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva zbor iz “Budinića” osvojio prvu nagradu

31.05.2018. 18:31
Na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva zbor iz “Budinića” osvojio prvu nagradu


Kad se male ruke slože, sve se može! Dokazao je to zbor OŠ Šime Budinića (učenici od 5. do 8. razreda) koji je na ovogodišnjem Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva koji se u Zagrebu održao 16. i 17. svibnja osvojio prvu nagradu! Svakako valja naglasiti da je ovo prvo „ozbiljnije“ natjecanje na koje su se odlučili prijaviti, da bi na kraju, ni manje ni više, nego završili s rezultatom o kojem nisu ni sanjali.


U kategoriji „školska mjuza“
Inače, projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.
Ove godine festival je okupio 26 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske i hrvatskih škola iz inozemstva, gdje je gotovo 700 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti su se odnosili na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.
Tomislav Pehar, mentor i profesor glazbene kulture u OŠ Šime Budinića, i sam nije mogao skrivati zadovoljstvo uspjehom svog zbora. Ponos se mogao osjetiti u svakoj izgovorenoj riječi kada nam je pričao o uspjehu nakon što su se dojmovi malo slegnuli.
– Bilo nas je iz cijele Hrvatske i inozemstva, u našoj kategoriji („školska mjuza“ )nastupilo je 15 izvođača. U toj kategoriji i osvojili smo 1. mjesto! Nema riječi kojima mogu opisati tu sreću koju smo doživjeli kada smo shvatili da smo postigli tako fantastičan uspjeh. Pogotovo zato što nam je ovo prvo takvo natjecanje. Do sada smo uvijek redovito nastupali samo na županijskim smotrama te na školskim priredbama. Radi toga je ovaj uspjeh za nas još i veći, rekao je.


Nastupili sa školskom himnom
Na festivalu su nastupili sa školskom himnom OŠ Šime Budinića čija je autorica ujedno i bivša učenica ove škole, Patricija Joza. Tomislav Pehar je uglazbio tekst i napravio aranžman za vokalni i instrumentalni dio jer su se i prikazali u vokalnom-instrumentalnom sastavu. Tomislav Pehar je svirao klavir, Stipe Perinović električnu gitaru i Lucija Miljković violončelo. Imali su i solistice koju su otpjevale pjesmu, a to su bile Mia Vidov i Romea Miljak, sa zborom u pratnji.
No, da bi se uopće nastupilo na samom festivalu, moralo se proći audiciju koja se održala u drugoj polovici 3. mjeseca, također u Zagrebu, nastavio je Pehar.
– Bili smo na audiciji, komisiji se jako svidjelo ono što su čuli i tako smo dobili poziv na festival, kazao je Pehar.
Nakon ovako dobrog prvog „pohoda“, i ako im materijalna sredstva budu dozvoljavala, Pehar kaže kako će svake godine nastojati sudjelovati na ovom festivalu.
– Volio bih da to ostvarimo jer, prije svega, želim da to mojim učenicima bude nagrada za mukotrpan rad i sve one dolaske na probe više puta tjedno, zaključuje Pehar.