Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U paškom podmorju pronađene lula i posuda za proizvodnju sladora

31.05.2018. 09:29
U paškom podmorju  pronađene lula i posuda za proizvodnju sladora


Keramička lula i keramička posuda za proizvodnju šećera neki su od ekskluzivnih nalaza pronađenih u podmorju kod punte sv. Nikole u Paškoj uvali, gdje se provode podvodna arheološka istraživanja. Dr. sc. Hrvoje Manenica, viši kustos Arheološkog muzeja Zadar i arheolog Mario Radaljac, kustos Odjela za podvodnu arheologiju Arheološkog muzeja Zadar su, gostujući u programu Radio Paga rekli kako se s istraživanjima počelo nakon što su pronađeni neki ostaci koji su upućivali na mogućnost postojanja zanimljivog i vrijednog podmorskog arheološkog lokaliteta. Istakli su kako Grad Pag financijski pomaže istraživanja, te kako je kod punte sv. Nikole postavljen ponton i napravljena je sonda. Arheolozi svakodnevno istražuju arheološki lokalitet tražeći u pijesku nove pronalaske.
"U podmorju nedaleko rta sv. Nikole otkrili smo luksuzno stolno posuđe, finu keramiku, ostake koji spadaju u kategoriju luksuza kakav je bio prisutan u značajnijim gradovima u Dalmaciji," rekao je dr. sc. Hrvoje Manenica, viši kustos Arheološkog muzeja Zadar. "Na tom području se mogao nalaziti mul ili se radi o ostacima potonulog teretnog broda. Nalaze vežemo za razdoblje između 14. i 16. stoljeća, što se podudara s vremenom izgradnje novog grada Paga."
Podvodna arheološka istraživanja vodi arheolog Mario Radaljac koji je rekako kako će se, kada se sakupi dovoljno materijala, arheološki lokalitet i pronalasci predstaviti javnosti.
"Organizirat ćemo predstavljanje pronalazaka i predavanje i vjerujem kako će to predavanje izazvati pozornost javnosti," rekao je arheolog Radaljac.