Za preradu proizvoda ribarstva i akvakulture zadarskim tvrtkama više od 19 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Potpisane Odluke za projekte prerade proizvoda ribarstva i akvakulture
Mogli su se kandidirati projekti izgradnje ili rekonstrukcije objekata za preradu proizvoda ribarstva te skladišnih prostora, projekti opremanja objekata za maloprodaju; kupnju specijaliziranih vozila, sustava za nadzor objekata kao i za unaprjeđenje uvjeta rada u objektima
Ministarstvo poljoprivrede
Predstavnici 19 tvrtki kojima je dodijeljen novac i ministar Tolušić

U Ministarstvu poljoprivrede potpisano je 19 Odluka o dodjeli sredstava u okviru Mjere IV. 4 "Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture" iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. - 2020.

Rezultat je to drugog natječaja za provedbu ove mjere, provedenog prošle godine, a na koji su se mogli kandidirati projekti izgradnje ili rekonstrukcije objekata za preradu proizvoda ribarstva te skladišnih prostora, projekti opremanja objekata za maloprodaju; kupnju specijaliziranih vozila, sustava za nadzor objekata kao i za unaprjeđenje uvjeta rada u objektima.

Od ovih 19 Odluka čak pet ih se odnosi na tvrtke s područja Zadarske županije kojima je ukupno odobreno više od 19 milijuna kuna. Tvrtki Mišlov d.o.o. koja djeluje u PZ Grabi u Poličniku dodijeljeno je 162.822,55 kuna, Pelagos net farmi d.o.o. iz Zadra u zajedničkom vlasništvu generala Ante Gotovine i Milana Mandića odobreno je 2.266.046,36 kuna, tvrtki Mardešić d.o.o. iz Sali na Dugom otoku dodijeljeno je 7.180.315,70 kuna, tvrtki Arbacommerece d.o.o. iz Zadra dodijeljeno je 2.036.590,52 kuna, a tvrtki Marikomerc d.o.o. iz Poličnika odobreno je 7,5 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prigodom istaknuo:

- Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju nam je 350 milijuna eura za 36 mjera vezanih za morski i slatkovodni ulov i uzgoj, preradu i trženje proizvoda, za bolju organizaciju proizvođača i lokalne akcijske grupe u ribarstvu – čime pokrivamo cjelokupan sektor hrvatskog ribarstva. Ubrzali smo procedure dodjele novca i u godinu i pol dana mandata ostvarili smo šest puta bolje rezultate – za provedbu 16 mjera imamo ugovoreno preko milijardu kuna.

Naglasio je kako sektor ribarstva već niz godina bilježi pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu, odnosno suficit od 46 milijuna eura te da će „dodijeljenih 56,6 milijuna kuna potpore za ovih 19 projekata dodatno unaprijediti sektor, poglavito jer vrijednost investicije u nove objekte za preradu ribe i maloprodaju, skladišta i opremu prelazi čak 130 milijuna kuna.“

Predmet ovih potpora su ulaganja u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture u cjelokupnom lancu prerade. Najveći iznos potpore po korisniku 7,5 milijuna kuna, isplata potpore moguća je jednokratno po završetku ulaganja ili etapno, svaka tri mjeseca po završetku dijela radova. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno