Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska policija pucala je nakon više upozorenja krijumčaru, propucani dječak i djevojčica izvan životne opasnosti

31.05.2018. 12:22
Zadarska policija pucala je nakon više upozorenja krijumčaru, propucani dječak i djevojčica izvan životne opasnosti


Dvanaestogodišnji dječak i djevojčica, koji su ranjeni u policijskoj akciji sprječavanja krijumčarenja imigranata iz Afganistana i Irana kod Donjeg Srba u srijedu oko 22 sata stabilno su i izvan životne opasnosti, potvrdio je dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar gdje su malojetnici zaprimljeni u četvrtak nešto iza ponoći. Od ukupno 29 imigranata zatečenih u furgonu austrijskih registarskih oznaka, još je sedam osoba zadobilo lakše ozljede u gruboj vožnji dok je vozač-krijumčar pokušavao izbjeći policijske barikade. Svima je pužena liječnička pomoć u zadarskoj i gospićkoj bolnici, nakon čega su vraćeni u PP Donji Srb, prihvatni centar, gdje su svi zatražili azil. Za vozačem koji je uspio umaći policiji u tijeku je intenzivna potraga.
– Dječak je ranjen u lice i ozlijeđena mu je donja čeljust. Odmah je kirurški zbrinut nakon čega je smješten u Jedinicu intenzivne njege. Djevojčica je također ranjena u predjelu lica, a zadobila je i rane u vidu ogrebotina po rukama i trbuhu. Njezine ozljede su lakše i smještena je na Odjel dječje kirurgije, kazao je dr. Čulina. Ranjene imigrante obišao je i zadarski župan Božidar Longin koji je izrazio žaljenje što netko zarađuje na teškim ljudskim situacijama i sudbinama.
– Tragedija je što se netko na teškim životnim sudbinama pokušava obogatiti. Ipak, ono što je najvažnije, djeca su stabilno oboje i nitko nije smrtno stradao, kazao je župan Longin.
Povodom uspješne akcije sprječavanja ilegalnog prelaska državne granice i krijumčarenja 29-ero ljudi, odnosno četiri obitelji iz Afganistana i Irana među kojima je bilo 15-ero djece od kojih je najmlađe staro svega sedam godina, zadarska je policija u Donjem Srbu već u jutarnjim satima održala konferenciju za medije s koje su izvijestili što se i kako dogodilo.
– Nakon zaprimljene dojave da je oko 21.30 sati uočen kombi za kojeg se sumnja da je ilegalno prešao hrvatsku granicu s BiH policijski službenici PU ličko-senjske su ga pokušali zaustaviti na području Barićevac kod Donjeg Lapca. No usprkos svjetlosnim i zvučnim upozorenjima kombi se nije zaustavio već je probio barikadu i nastavio dalje. Policijski službenici PP Donji Srb kombi su po dojavi kolega dočekali na blokadnom punktu no vozač je ponovno probio barikadu. Kod trećeg pokušaja probijanja barikade i zalijetanja prema policajcima na punktu na predjelu Raštele, oni su upotrijebili vatreno oružje te su zapucali u gume kombija nakon čega se on, sto metara dalje i zaustavio, kazao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, dodajući kako je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano uz cijeli slučaj, ali i opsežna potraga za vozačem u kojoj uz policajce s potražnim psima sudjeluje i policijski helikopter za nadzor državne granice.
Žodan je naglasio da su policajci uporabili vatreno oružje nakon više upozorenja prema vozaču kombija stranih registarskih oznaka za kojeg se opravdano sumnjalo da čini teško kazneno djelo, no kako je kombi teretnog tipa i bez prozora na stražnjem dijelu, oni nisu znali da krijumčari ljude.  Sukladno zakonu policajci smiju otvoriti vatru iz oružja ako brane vlastiti život, spriječavaju bijeg osobe osumnjičene za teško kazneno djelo ili sprječavanju osobu u počinjenja teškog kaznenog djela. U ovom slučaju štitili su svoj život i spriječavali bijeg krijumčara, a tek nakon što su mu probušili gume na vozilu, pokazalo se – ljudi, Afganistanaca i Iranaca. Za dvoje djece koja su zadobila prostrijelne rane u predjelu lica, pretpostavlja se kako su nastale jer su ležali na podu kombija u predjelu guma.
Slučaj hvatanja ilegalnih migranata na području Donjeg Srba gdje je ranjeno dvoje djece komentirao je i premijer Andrej Plenković rekavši da mu je jako žao zbog tog incidenta i ranjavanja djece.
– Hrvatska policija štiti granice od nezakonitih migracija, dobio sam inicijalnu informaciju od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izražavam žaljenje zbog ranjavanja dvoje malodobne djece, mislim da je to jako loše, ali siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo i očekujem od policije da nastavi štiti našu granicu i boriti se protiv krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine, rekao  je Plenković.
Policijskom istragom, odnosno kriminalističkim istraživanjem vezanim uz cijeli skučaj rukovodi dežurni županijski državni odvjetnik iz Karlovca, a na teren su radi izuzimanja vrijednih dokaza izišli i forenzičari te balističari iz zagrebačkog centra Ivan Vučetić.