Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iako raste svijest o brizi za okoliš, još uvijek premalo električnih automobila

31.05.2019. 10:22
Iako raste  svijest o brizi  za okoliš, još  uvijek  premalo  električnih  automobila


Zadarska županija, u suradnji s Regionalnom energetskom  agencijom Sjever i Društvom za oblikovanje održivog razvoja organizirala je protekle srijede Info dan na temu energetske učinkovitosti i iskorištavanja obnovljivih izvora energije za građane.
Info dan, koji je održan u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače,  imao je za cilj okupiti sve zainteresirane građane s područja Zadarske  županije, te im pružiti najnovije informacije o aktualnim mjerama za  poticanje energetske učinkovitosti.
Zadarska županija, naime, prepoznaje veliku važnost budućeg razvoja  na energetski održiv način i stavlja naglasak na potrebe i mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije,  te razvoja elektromobilnosti u Hrvatskoj. 
– Želimo potaknuti građane na primjenu mjera energetske učinkovitosti i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja  potrošnje energije iz konvencionalnih izvora, što posljedično rezultira financijskim uštedama, kazao je Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela  za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove u Zadarskoj županiji, te istaknuo kako je Zadarska županija i ove godine raspisala natječaj  za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području  Zadarske županije u 2019. godini, o kojem će ovih dana odlučivati Povjerenstvo za odlučivanje o rezultatima natječaja.
Inače, održani Info dan sastojao se od dva tematska predavanja. Tako  je u prvome izlaganju Ivana Rogulj iz Društva za oblikovanje održivog  razvoja iz Zagreba upoznala nazočne o mogućnostima instalacije fotonaponskih sustava na privatne objekte, te o uštedi koju korištenje tog  sustava donosi, dok je drugo predavanje održao Jurica Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever. On je govorio o isplativosti kupovine elektroničkih vozila, te o njihovim prednostim, ali i nedostacima.
– Iako raste svijest o brizi za okoliš, još uvijek su električni automobili u  Hrvatskoj premalo zastupljeni. Jedan od razloga je zasigurno i premali  broj punionica, odnosno veliki manjak infrastrukture na kojoj bi se električna vozila mogla puniti, istaknuo je još Jurica Perko.