Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pozdravni prelet “Krila Oluje” i “Red Arrowsa”

31.05.2019. 10:54
Pozdravni prelet “Krila Oluje” i “Red Arrowsa”


Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ i akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF (Royal Air Force) "Red Arrows" izvršili su jutros nad Zadarskim kanalom pozdravni prelet. Bio je to drugi ovogodišnjeg posjet "Red Arrowsa" „Krilima Oluje“, a kanal su preletjeli u jedinstvenoj formaciji od 16 aviona koju su činili 6 hrvatskih Pilatusa PC-9M i 10 britanskih aviona BAE HAWK T-1. Formaciju je predvodio vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić. No, tijekom preleta, britanski zrakoplovi ispustili su dim u bojama svoje zemlje, dok je ta atrakcija za Krila Oluje još uvijek nedosanjani san. Ovom prilikom snimljen je i film kojeg su snimali Britanci, a koji bi trebao obići svijet. U preletu nisu uživali samo Zadrani, nego i Biograđani te mještani svih primorskih naselja do Dikla. Naime, iznad Biograda je bila točka okupljanja dviju formacija.
Crvene strijele su posljednjih godina česti gost 93. ZB Zemunik. Prelet s hrvatskim kolegama izvršili su nakon jednomjesečnog uvježbavanja ovogodišnjeg programa u zrakoplovnoj bazi Tanagra u Grčkoj. Red Arrowsi imaju relativno veliki broj nastupa godišnje u Europi i Sjevernoj Americi.
"Red Arrowsi" su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4.900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. "Red Arrows" su prepoznatljivi i poznati po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi 9 pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Zanimljivo je da je Hawk bio svojevrsna “matrica” prilikom izrade školskog aviona Super Galeb G-4 zrakoplovstva bivše države koji se proizvodio u Mostaru. Vođa akrobatske grupe "Red Arrows" za sezonu 2019. je bojnik Martin Pert.